Gimnaziul, denumiri alternative Liceul de băieți, Liceul “Franz Joseph”, Liceul “Regele Ferdinand”, denumire actuală Colegiul Național “Mihai Viteazu” este o o veche și prestigioasă instituție de învățământ liceal din municipiul Turda, județul Cluj. Clădirea școlii s-a dat în folosință în anul 1909, are statut de monument istoric, fiind situată pe Strada Dr. Ion Rațiu, la nr.111. Edificiul s-a ridicat pe un terne donat de către Fodor Dominik, un rol important având contribuția cetățenilor.
Proiectul clădirii este inspirat după gimnaziul din orașul maghiar Szekszard. Primul an școlar în noua clădire a fost anul 1911-1912, până atunci cursurile desfășurându-se în clădirea veche a liceului („Scoala roșie“ - „Piros Iskola“, din str. Dr.Ioan Rațiu, nr. 42. Din anuarele școlii rezultă că frecventau cursurile elevi maghiari, dar și români, ca o consecință a faptului că școala funcționa într-o zonă cu populație majoritar românească (clasele I-X). După Marea Unire din 1918, respectiv după vizita Regelui Ferdinand și a Reginei Maria la 27 mai 1919 la Turda, liceul a primit numele Liceul de Băieți “Regele Ferdinand”.
Ulterior (după cel de al doilea război mondial) s-a numit Școala Medie de Băieți nr.1, apoi Liceul “Mihai Viteazu”, iar azi se numește Colegiul Național “Mihai Viteazu”. Această instituție de învățământ a fost întotdeauna un institut de cultură de mare renume în Transilvania. Enumăr aici câteva personalități care au absolvit această instituție de învățământ: actorul Ovidiu Iuliu Moldovan, scriitorul și diplomatul Aurel Dragoș Munteanu, profesorul universitar și politician Oliviu Gherman, compozitorul Horia Moculescu și alții.
http://epaminonda-epaminonda.blogspot.ro/2013/03/monede-euro-comemorative-luxemburg-1.html
Răspunsuri
Multumesc pentru toate materialele foarte interesante.
Mă bucur ca cititi si va place!