Grădina publică reprezintă unul din cele mai reprezentative peisaje urbane ale municipiului Pitești și este situată între două clădiri-monument, Muzeul Județean și Cercul Militar.

Grădina a fost proiectată în anul 1859 de arhitectul Ulbricht Hoffmann și finalizată în 1869, în contextul modernizării orașului și al unui interes pronunțat pentru urbanism și amenajarea de spații publice. Grădina a suferit de-a lungul timpului modificări care i-au afectat caracterul de spațiu central de loisir al orașului.

Pentru evoluția Grădinii, un impact major l-au avut construirea Prefecturii Argeș (actualul Muzeu Județean) în 1898, construirea Cercului Militar în 1939, și extinderea celor două artere de circulație E-V în 1912 și 1936-1937. Piteștenii practici au dezvoltat în oraș mai mici sau mai mari afaceri în toate locurile cu vad din oraș – ba construiau „dughene” lipite de teatru, ba împânzeau Piața Episcopiei, la doi pași de biserica Sf. Gheorghe, cu altele, ba trânteau un bufet în Grădina Publică, doar era un loc extrem de frecventat, ba vindeau din bunurile bisericii Sf. Nicolae etc.

Berăria „I. C. Buțănescu” din fața Prefecturii Argeș atrăgea  mulți clienți. Timpul liber trebuia petrecut într-un chip cât mai plăcut, nu-i așa?! Și nu doar de sărbători… În centrul grădinii trona bustul lui G. Ionescu-Gion, unul dintre cei mai de seamă oameni ai Piteștiului.O vreme, după 1960, parcul s-a numit 1907, din cauza statuii cu țăranul răsculat amplasată acolo, până când a fost amplasată statuia lui Ion C. Brătianu, în 2007, revenindu-se la denumirea de Grădina Publică.

În prezent, Grădina Publică este amenințată de traficul intens, lipsa locurilor de parcare și discontinuitatea care există între ea și spațiul pietonal din centrul orașului. Grădina publică este locul unde pensionarii și nu numai ei se adună să joace şah, table, sau, pur şi simplu, să vorbească despre politică şi fotbal. Aleea centrală a grădinii are caracter de reprezentare, în lungul său fiind amplasate busturile a 12 personalități române. Municipalitatea orașului a anunțat un îndrăzneț și costisitor program de modernizarea a Grădinii publice din localitate. Principalul deziderat al proiectului, la nivel perceptiv și de atmosferă, este asigurarea continuității Grădinii în raport cu centrul orașului și, pe cât posibil, reîntregirea sa, în limitele sale istorice.

http://epaminonda-epaminonda.blogspot.ro/2013/07/neustadt-baden-wurttemberg-germania.html

 

 

 

 

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

Acest răspuns a fost șters.

Topics by Tags

Monthly Archives

-->