Hotelul Central din municipiul Cluj-Napoca, denumit în limba maghiară - Kozponty Szalloda, denumire alternativă – Hotel Pannonia, denumire actuală - Hotel Melody, este o veche clădire cu statut de monument istoric, situată în centru orașului. Recent hotelul a fost vândul Fundației Sapienția, cea care patronează universitatea cu același nume și care funcționează cu finanțare de la statul ungar.

Reprezentanții fundației au anunțat că în clădirea fostului hotel își va desfășura activitatea Centrul Tradițiilor Transilvane din cadrul Universității Sapienția, urmând ca începând chiar din această toamnă aici să fie organizate cursurile de dansuri populare. Hotelul Melody a fost una dintre cele mai cunoscute clădiri istorice ale orașului. Situată în Piața Unirii, nr.29, clădirea Hotelului Melody a fost ridicată la jumătatea secolului al XIX-lea.

Înainte de apariția clădirii hotelului, pe acel loc existau două clădiri în care funcționaseră Biroul Fiscal al Clujului, care s-a transformat ulterior în berăria ,,Fiskus” și o a doua clădire în care se afla hotelul ,,Pannónia”.În anul 1890, această clădire a Clujului a fost reconstruită după planurile arhitecților Antal Oriold și Benedek Endstrasser. Mai exact cele două construcții au fost unificate, ceea ce a conferit ansambului  monumentalitatea de astăzi.În noua clădire a funcționat 

hotelul Központi Szálloda, adică Hotel Central.

Pentru câteva decenii, în perioada interbelică, clădirea Hotelului Central a fost sediul unei organizații caritabile – „Societatea  Surorilor Sociale” (Szociális Nóvérek Társasága) – iar la etajul al doilea al edificului a  funcționat o capelă. După cel de-al doilea război mondial, în clădirea hotelui a funcționat un cămin studențesc și Restaurantul „Pescărușul” (Sirály). La jumătatea secolului al XX-lea, clădirea redevine hotel, unde funcționa totodată și primul bar de noapte din Clujul postbelic, loc în care evolua o orchestră de jazz.

Printre cele mai cunoscute personalități ale culturii universale care au venit, de-a lungul vremii, aici, la Hotel Melody, au fost compozitorul romantic german Johannes Brahms, pianistul și compozitorul maghiar Franz Liszt, soprana Mariana Nicolescu, taragotistul Dumitru Fărcaș,  actorul Florin Piersic și și arhiepiscopul de Eger, József Samassa.

Hotel Melody este una dintre cele mai dragi clădiri istorice din urbe iar acest fapt nu se datorează frumuseții arhitecturale care, desigur, captivează și se armonizează perfect cu splendida ,,vecinătate” a Palatului Bánffy, ci faptului că inspiră ceva atemporal, nobil, etern. Elegantă și emblematică pentru Clujul timpurilor moderne și contemporane, clădirea Hotelului Melody cucerește inima și ochii trecătorilor care se plimbă zilnic prin zona centrală a orașului. În perioada comunistă, hotelul Melody a avut o alură occidentală, aici fiind deschis primul club de noapte al Clujului, care mai târziu s-a transformat în discotecă, denumită de către clujeni, neoficial, „Groapa”.

Restaurantul de la parterul hotelului era extrem de căutat, seara găsindu-se greu un loc, astfel că erau destule situații în care o persoană să ceară loc la masa unor necunoscuți. În mijlocul sălii exista un ring de dans, oamenii dezlănțuindu-se pe ritmurile orchestrei care ambienta atmosfera.  Preparatele de bună calitate, băuturile rafinate și servirea ireproșabilă făceau din acest restaurant, unul dintre cele mai căutate ale orașului. 

La etajul al doilea, se afla barul C.O.L.A. (Clubul Oamenilor de Litere și Artă) unde intrarea era admisă doar pe baza unei legitimații care atesta faptul că persoana respectivă era membră a Uniunii Scriitorilor, Uniunii Compozitorilor, Uniunii Artiștilor Plastici, etc. Personalități ale vieții culturale clujene se întâlneau în acest spațiu care oferea o anumită intimitate, dar și o notă de exclusivism.

http://epaminonda-epaminonda.blogspot.ro/2013/03/monede-euro-comemorative-luxemburg-1.html

 

 

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

Acest răspuns a fost șters.

Topics by Tags

Monthly Archives

-->