Hotelul Coroana de Oţel, denumire alternativă Hotelul Coroana, în limba maghiară Korona szálloda, a fost unul dintre marile hoteluri ale Timişoarei, localizat în apropierea Gării Josefin. Hotelul a fost grav avariat în timpul bombardamentelor aeriene din cel de-al doilea război mondial, dar refăcut. Astăzi clădirea adăposteşte Spitalul Clinic C.F. şi Hostel Nord Timișoara.

În unele imagini se poate observa şi Moara Pannonia, clădirea având în spate un coș înalt, care la începutul anilor 1900 era una dintre cele mai mari unităţi de prelucrare primară a cerealelor. Tot astfel pe unele imagini se pot observa felinarele care dau un farmec aparte imaginii dar şi tramvaiul electric oprit la capăt de linie în Staţia de Oţel. Spitalul Clinic C.F.Timisoara, cunoscut si sub denumirea de Spital C.F.R. Timisoara, este situat pe Splaiul Tudor Vladimirescu, la nr. 13-15.

Edificiul are în componenta urmatoarele cladiri: Pavilionul nr. 13, Pavilionul nr. 14, Pavilionul nr. 15, Blocul Operator și Centrala termica. Terenul pe care sunt amplasate aceste cladiri este domeniul public al statului, dat în administrarea Spitalului Clinic C.F. Timisoara. Majoritatea acestor clădiri au fost construite în perioada anilor 1897 – 1903, după planurile arhitectului astriac Ede Reiter (1847 - 1908). Ele sunt constructii deosebite si constituie monumente istorice situate în zona centrala a orasului Timisoara. Arhitectura urmeaza firesc stilul uzual raspândit în mijlocul secolului al XIX-lea – XX, iar ca numar de niveluri sunt concepute cu demisol, parter si etaj. Clădirile sunt construite din zidarie de caramida plina, cu grosimi de 80 cm la subsol, la parter 60 cm si la etaj 45 cm.

Fundatiile sunt continue sub ziduri, fiind realizate tot din caramida arsa având grosimea de 90-100 cm si adâncimea de cca 2,20 m fata de nivelul terenului actual. Planseele peste subsol sunt realizate din bolti de caramida si grinzi metalice. Planseul peste parter este realizat din lemn, partial din beton armat si partial din beton armat pe grinzi metalice. Planseul peste etajul I este realizat din lemn la Pavilionul nr. 14 si 15 si din beton armat la Pavilionul nr. 13. Planseul peste etajul II (mansarda) la Pavilionul nr. 13 este realizat din lemn. Şarpantele sunt din lemn de tip “macaz dublu” si se reazema pe peretii longitudinali exteriori respectiv transversal exteriori la capete. Cladirea Bloc Operator a fost construita mai târziu, în anul 1965. Fundațiile sale sunt din beton simplu, suprastructura este din ziduri de caramida plina cu stâlpisori din beton armat, iar planseele sunt din beton armat. Acoperisul este de tip terasă.

http://epaminonda-epaminonda.blogspot.ro/2015/01/istoria-jocurilor-olimpice-3.html

 

 

 

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

Acest răspuns a fost șters.

Topics by Tags

Monthly Archives

-->