Institutul Marianum din municipiul Cluj Napoca, denumire oficială - Institutul Romano – Catolic Marianum, denumire și destinație actuală - Facultatea de litere a Universității Babeș-Bolyai, este o masivă clădire, cu statut de monument istoric, situată pe strada Horea, la numărul 31.

Clădirea în care se desfășoară astăzi cursurile și orele de seminar ale studioșilor de la Litere este, cu siguranță, o prezență cuceritoare.Misterioasă, retrasă în spatele unei grădini care o protejează de privirile trecătorilor, cei care ar putea arunca căutături intrigate, prin arhitectura sa acest edificiu exprimă rigoare, sobrietate și eleganță simplă.

La o cercetare mai atentă, se relevă faptul că în trecut aici a funcționat o școală. Arhitectura și planul clădirii – cu holuri largi și lungi, sălile numeroase, de dimensiuni modeste – indică destinația acesteia. Într-adevăr, aici a funcționat o instituție de învățământ – Institutul Romano – Catolic Marianum.

Povestea acestuia începe la începutul veacului trecut, atunci când orașul de pe malul Someșului Mic trăia o perioadă înfloritoare, de efervescență culturală și artistică. Atunci fața orașului se schimbă prin apariția unor clădiri noi, prin expansiunea spațiului urban spre actuala stradă Horea, prin avântul intelectual și energie creatoare.

Este o epocă a marilor schimbări, o perioadă în care femeilor li se permite înscrierea la facultate, iar societatea se transformă sub influența ideilor venite din alte spații europene. Tot la începutul secolului XX apare și Școala Romano – Catolică de fete ,,Marianum”, cea care va deveni o instituție respectabilă, reprezentând chintesența acelei epoci ghidată de rigoare și disciplină.

Ctitorul acestui edificiu al învățământului clujean a fost arhitectul Jenő Hűbner, lucrările de construcție fiind realizate de firma lui János Spáda. Chiar de la început, școala s-a aflat sub incidența administrativă a Statusului Romano-Catolic, maicile din Ordinul de Notre Dame fiind cele care se vor ocupa de conducerea acestei instituții.

Finalizată în anul 1911, transformată în anul 1916 în internat, instituția va găzdui o școală de fete, deschisă pentru toate naționalitățile și confesiunile din Transilvania acelor vremuri. Totodată, clădirea nou apărută în spațiul urban se va remarca prin inovație, fiind prima construcție din Cluj edificată din beton armat. Din punct de vedere stilistic, arhitectura respectă rigorile artistice ale vremii, definite prin simplitatea liniilor și a decorațiunilor.

Marianum era cea mai complexă instituție confesională de învățământ din Cluj, cuprinzând cinci unități de învățământ: Școala Primară, Școala Civilă Orășenească, Școala Comercială, Școala de Gospodărie și Gimnaziul de Fete. Locuințele călugărițelor erau amenajate în corpul central, dinspre curtea interioară a clădirii.

Vasta clădire cuprindea pe lângă obișnuitele săli de clasă, o sală de sport cu balcon, sală festivă, capelă, sălile corpului profesoral, internat (construit între 1914 – 1916), dar dotările interioare erau completate de spațiile exterioare ample în care s-au amenajat terenuri de sport, teren de tenis și un patinoar.În timpul celui de-al doilea război mondial clădirea este afectată de bombardamente, iar în 1948, prin noile legi promulgate, este naționalizată și intră în posesia Universității ,,János Bolyai”.

Până în anul 1959, în incinta clădirii s-a aflat sediul Facultății de Litere și a Facultății de Istorie. După fuziunea acestor două facultăți și până astăzi edificiul a rămas în proprietatea Universității ,,Babeș-Bolyai”. Pe faţada clădirii există o placă comemorativă de mari dimensiuni, care aminteşte că aici ar fi primit titlul de Doctor Honoris Causa poetul şi omul politic transilvănean Octavian Goga, în timp ce în curtea din faţa intrării se află busturile lui Nicolaus Olahus şi Dimitrie Cantemir.

http://epaminonda-epaminonda.blogspot.com/2014/12/antiesenhofen-austria.html

    

 

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

Acest răspuns a fost șters.

Topics by Tags

Monthly Archives

-->