Lacul Techirghiol, zis și Limanul Techirghiol (sau Tekirghiol, în limba turcă - Tekirgöl, însemnând „lacul Tekir”), este situat la marginea localității balneare Eforie Nord de pe țărmul Mării Negre, la 12 kilometri distanță de municipiul Constanța.

Este un liman fluvio-marin cu o suprafață de 10,68 kilometri pătrați, separat de mare printr-un perisip și cu o adâncime maximă de 9 metri. Prin aportul mic de apă dulce, apa limanului și-a mărit concentrația de săruri, la circa 95 g/l.

Acest fenomen a permis formarea unui strat de nămol cu calități terapeutice. Pe malul limanului opus localității Eforie Nord se află orașul Techirghiol, înființat în anul 1893.

Techirghiol este o renumită stațiune de tratamente, unde sunt puse în valoare efectele terapeutice ale apei sărate (mineralizate) și a nămolului din liman, recomandate pentru tratarea unor boli precum psoriazis, reumatism, alergii, ș.a.

Și din Eforie Nord se poate ajunge la lac, acesta fiind cel mai bogat lac de namol terapeutic din tara. Namolul este compus din elemente organice amestecate cu numeroase minerale, acestea componente stand la baza principalului element care ajuta la tratamentul a multiple afectiuni, acesta fiind unul din motivele pentru care este atat de solicitata statiunea de pe malul acestui lac.

Namolul sapropelic de la Techirghiol este bine cunoscut in tara pentru efectele sale terapeutice „miraculoase". In prezent, se fac tratamente cu namol la sanatoriile de la Mangalia, Saturn, Neptun şi Techirghiol.

Lacul Techirghiol este cel mai mare lac salin din Romania cu o suprafata de aproximativ 11,7 km.p. Acest lac care a fost candva un golf de mare care s-a inchis cu trecerea secolelor, formeaza în prezent o rezervatie in care traiesc printre altele peste 124 de specii de pasari, multe dintre acestea fiind pe cale de disparitie. Lacul este in prezent si una din cele mai insemnate baze de agrement de pe litoralul romanesc acesta fiind dotat cu numeroase salupe si barci. Nominalizez aici câteva specii din fauna acestui lac:

Artemia salina, un crustaceu primitiv (5–10 mm) aparținând subclasei 

Branhiopoda, care trăiește în apa cu salinitate mare, cadavrele de Artemia, prin descompunere bacteriană, împreună cu alga Cladophora cristalina, formează nămolul sapropelic; Rața arămie, pe cale de dispariție; Călifarul; Pescărușul; Nagâțul; Cataliga; Cormoranul; Bătăușul; Mărăcinarul; Stârcul cenușiu; Șoimul dobrogean; Uliganul pescar; Șerparul; Corcodelul cu gât roșu; Fluierarul picior verde și Prigoria.

http://epaminonda-epaminonda.blogspot.com/2014/11/albatana-spania.html

     

 

 

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

Acest răspuns a fost șters.

Topics by Tags

Monthly Archives

-->