Bezid, în limba maghiară Bözöd, în limba germană – Besendorf, este o localitate cu aproximativ 630 locuitori, componentă a orașului Sângeorghiu de Pădure din județul Mureș. Satul este situat pe valea pârâului Bözöd, la 32 km sud-est de municipiul Târgu Mureș. Prima atestare documentară a satului ne parvine din anul 1566. Conform Repertoriului Arheologic Național al Ministerului Culturii, în punctul numit Fâneața Mare (Nagyzenafü), pe malul stâng al pârâului Loț, s-a descoperit o așezare geto-dacică din perioada La Tène și o altă așezare de cultură neprecizată din epoca romano-bizantină (sec. VI - VII d.Hr.).

Lacul de acumulare Bezid a luat ființă prin construirea unui baraj în valea pârâului Cușmed, la 1,5 km amonte de confluența acestuia cu râul Târnava Mică. Lucrările s-au realizat în perioada 1975 – 1990. Prin realizarea acestui lac 180 de locuințe ale satului Bezidu Nou, inclusiv biserici și alte clădiri de utilitate publică au fost înghițite de apele lacului. Localnicii au fost strămutați în orașul Sângeorgiu de Pădure dar și în alte localități. Turla vechii biserici a satului se poate vedea și acum deasupra luciului de apă a lacului. În amintirea satului dispărut a fost ridicat în 1995 Zidul Plângerii și Parcul Memorial Bezidu Nou. De atunci, aici se adună, în fiecare an, în prima sâmbătă din august, foștii localnici.

Sângeorgiu de Pădure, în limba maghiară - Erdőszentgyörgy, în limba germană - Sankt Georgen auf der Heide, este un oraș din județul Mureș care include și satele: Bezid, Bezidul Nou și Loțu. Orașul Sângeorgiu de Pădure este situat în partea sud-estică a județului pe râul Târnava Mică, pe DN13A Bălăușeri – Sovata. În subsolul localității se găsește un masiv de sare. În zona actualului oraș a fost o așezare rurală romană. Prima atestare documentară a orașului ne parvine din anul 1333 cu numele Sancto-Georgia. La recensământul din anul 2011 orașul număra 5166 locuitori, în scădere față de recensământul anterior (anul 2002 – 5492 locuitori), dintre care: români – 17,47%, maghiari – 73,71%, romi – 4,6% și restul – necunoscută sau altă etnie. Componența confesională a orașului Sângeorgiu de Pădure astăzi se prezintă aproximativ astfel: ortodocși – 17,24%, romano catolici – 8,32%, reformați – 52,45%, penticostali – 2,28%, unitarieni – 8,98%, martorii lui Iehova – 3,89% și restul – nedeclarată sau altă religie. Principalele atracții ale orașului sunt: Biserica reformată din Sângeorgiu de Pădure; Castelul Rhedey din Sângeorgiu de Pădure, construit secolul al XVIII-lea și Lacul Bezid.

http://epaminonda-epaminonda.blogspot.ro/2015/04/buk-polonia.html

 

 

 

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Topics by Tags

Monthly Archives

-->