Câlnic, în limba maghiară – Kálnok, este un sat de 517 locuitori, din comuna Valea Crișului, județul Covasna, situat în partea central-vestică a județului, în Depresiunea Sfântu Gheorghe, pe valea  pârâului Câlnic, la 12 km depărtare de municipiul Sfântu Gheorghe. Satul este atestat pentru prima dată în anul 1332, ca fiind moșia strămoșească a familiei nobiliare Kálnoky. Atracțiile turistice ale acestui sat:

  • Biserica unitariană, construită în anul 1674, având statut de monument istoric. Tavanul cu casete pictate cu motive florale datează din același secol. Cele două porți sculptate sunt creația meșterilor populari Dénes Nemes și András Bálint. Cele două clopotnițe datând din secolul al XVIII-lea, acoperite cu șindrilă, sunt considerate capodopere ale artei lemnului sculptat din Calnic. La construcția lor nu a fost folosit nici un cui metalic.
  • Biserica reformată a fost construită în secolul al XV-lea în stil gotic cu ziduri ovale de apărare. Turnul din lemn a fost construit în 1781.

Valea Crișului, în limba maghiară – Sepsikőröspatak, este o comună din județul Covasna, care include și satul Câlnic. La recensământul din anul 2011 comuna număra 2307 locuitori, în creștere față de recensământul anterior (anul 2002 – 2175 locuitori), dintre care: români – 1,04%, maghiari – 92,58% și restul – necunoscută sau altă etnie. Componența confesională a comunei covăsnene Valea Crișului astăzi se prezintă aproximativ astfel: romano catolici – 56,52%, reformați -  21,23%, unitarieni – 12,57% și restul – nedeclarată sau altă religie.

***

http://epaminonda-epaminonda.blogspot.com/2015/03/artstetten-austria.html

 

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Topics by Tags

Monthly Archives

-->