Carani, în limba germană - Mercydorf, în limba maghiară –Mercyfalva, este un sat de 1773 locuitori, din comuna Sânandrei din județul Timiș, Localitatea este situată la 18 kilometri nord de municipiul Timișoara, fiind atestată docuemntar pentru prima dată în anul 1735 și conectată la calea ferată Timișoara – Arad. Localitatea a fost întemeiată în anul 1735 de coloniști italieni, aduși aici de imperiul habsburgic în masivul efort de colonizare a Banatului cu populații vest-europene. A fost unul dintre primele sate de coloniști, fondat și locuit inițial exclusiv de italieni, fiind singurul astfel de așezământ majoritar italian din întreg Banatul. Aceștia erau crescători de viermi de mătase, scopul aducerii lor fiind evident acela de a implanta în Banat producția de viermi de mătase.

Numele sub care a fost fondat a fost Mercydorf (în traducere satul lui Mercy), în cinstea generalului Mercy care era însărcinat cu conducerea Banatului. Mai târziu au început să vină aici noi valuri de coloniști, de data aceasta francezi și germani din Alsacia-Lorena. Primii dintre ei au venit pe la 1752, apoi din nou la 1763, astfel că pe la 1770, localitatea a devenit substanțial "franceză". Slujbele religioase erau ținute în trei limbi: italiană, franceză și germană. Însă cu timpul s-a impus elementul german, predominant în restul Banatului. Spre sfârșitul secolului al XVIII-lea, Carani-ul se transformase deja într-un sat șvăbesc. Atracțiile turistice ale localității sunt:

  • Castelul contelui Mercy, construit în anii 1733 – 1734
  • Biserica Romano-Catolică, construită în anul 1734

Sânandrei, în limba germană - Sanktandreas, în limba maghiară –Szentandrás, este o comună din județul Timiș, care include și satele: Carani și Covaci. La recensământul din anul 2011 comuna număra 5717 locuitori, în creștere față de recensământul anterior (anul 2002 – 5371 locuitori), dintre care: români – 87,7%, maghiari – 1,64%, germani – 1,11% și restul – necunoscută sau altă etnie. Componența confesională a comunei timișene Sânandrei astăzi se prezintă aproximativ astfel: ortodocși – 78,04%, romano catolici – 3,77%, penticostali – 2,78%, greco catolici – 2,99%, baptiști – 1,01% și restul – necunoscută sau altă religie.

http://epaminonda-epaminonda.blogspot.ro/2015/01/istoria-jocurilor-olimpice-3.html

 

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

Acest răspuns a fost șters.

Topics by Tags

Monthly Archives

-->