Nămăești este un sat în comuna Valea Mare Pravăț din județul Argeș, situat la 5 kilometri depărtare de Câmpulung Muscel. Aici se poate vizita o mănăstire rupestră, faimoasă pentru icoana făcătoare de minuni, și Casa Memorială George Topârceanu. Casa memorială George Topârceanu este situată lîngă școala din sat și are în curte bustul poetului bustul poetului, realizat de Marius Butunoiu în anul 1972. Este o casă  ţărănească, etajată, cu trei camere şi un hol, cu cerdac în faţă, la etaj. A fost construită la sfârşitul sec. al XIX-lea, iar din anul 1905 a aparţinut familiei poetului. În anul 1958, soţia şi fiul poetului au donat-o statului, şi ea a devenit muzeu.

La parter, este amenajată o expoziţie documentară (10 vitrine şi 11 panouri), în care sunt  expuse:

  • fotografii cu rudele poetului. Într-o altă vitrină, se află certificatul de căsătorie al poetului cu Victoria Juga (Dolor) născută la Nămăiești, scrisori şi cărţi poştale adresate de poet Victoriei, fotocopii ale unor reviste la care poetul a colaborat: ,,Sămănătorul”, ,,Lumea”, ,,Revista noastră”, ,,România ilustrată”, ,,Viaţa literară şi artistică”.
  • o fotografie a poetului în uniformă militară, câteva legitimaţii de serviciu, el fiind director al Teatrului Naţional din Chişinău, inspector al Teatrelor din Moldova, precum şi permisul CFR. Într-o altă vitrină, se găsesc manuscrisele unor poezii: ,,Noapte de mai”, ,,Somnul iubitei”, ,,Fabulă”, ,,Balada chiriaşului grăbit”, ,,Balade vesele şi triste”, manualul şcolar ,,Carte de cetire”, programul teatrului din revista ,,Bonsoar Iaşi!” scris de poet.
  • cărţi cu dedicaţie primite de poet de la Sadoveanu, P.Istrate, C.Petrescu, L.Blaga, T.Vianu. În ultima vitrină, sunt expuse ziarele vremii care relatau despre moartea poetului care, bolnav fiind, s-a stins din viață la 7 mai 1937.
  • o fotocopie a certificatului de naştere, fotografii din copilărie, adolescență, grup de colegi de la ,,Sf.Sava”, diploma de absolvire a liceului, fotocopie a poeziei de debut ,,Epicuriana”, fotografii cu familia, cu soţia şi cu fiul său Gică, precum şi fotografii cu prieteni, scriitori: G.Ibrăileanu, P.Istrati, D.Botez, I.Mironescu, M.Sadoveanu (cel mai bun prieten al poetului) etc.
  • casa din Iaşi de pe strada Ralet nr.17, unde a murit poetul. Pe un alt panou, sunt prezentate reviste editate de poet: ,,Însemnări literare”, ,,Însemnări ieşene”, ,,Teatrul”, fotocopii de pe manuscrisele păstrate (ale unor poezii): ,,Acceleratul”, ,,Rapsodii de toamnă”, ,,Balada unui greier mic” etc.
  • desene făcute de poet (şi un autoportret). Ultima vitrină prezintă funeraliile poetului şi o fotografie cu mormântul poetului (care se află la cimitirul ,,Eternitatea” din Iaşi, alături de I.Creangă, B.Șt.Delavrancea şi D.Anghel).

Camerele de la etaj:

  • dormitorul cu masă, dulap, lada cu zestre, patul cu tăblii de metal, cu coroana regală, două fotolii, soba din cărămidă dată cu var, străchini şi ştergare;
  • camera de lucru cu un birou pirogravat, o lampă cu abajur din sticlă Galle, ceasul de birou, calendar, masa de toaletă cu obiectele de toaletă folosite de poet, iar în cuier, pălăria şi bastonul. Tot aici, se află şi un fotoliu în formă de Z, două dulapuri, biblioteca, reviste şi cărţi. Pe pereţi, două portrete (poetul şi soţia sa), câteva icoane, iar pe plafon o frumoasă lustră de epocă.

Pe holul de la etaj, se află:

  • tabloul cu fotografia poetului, făcută de el (cu ajutorul trepiedului, cu două luni înainte de a muri)
  • vitrine cu ediţii de cărţi mai vechi şi mai noi.
  • două picturi, semnate de Maria Frânculescu (inspirate din ,,Rapsodii de toamnă” şi ,,Rapsodii de primăvară”).
  •  adresa (dată în 13 iunie 1936) prin care G.Topârceanu este numit membru corespondent al Academiei Române.
  • uneltele de pescuit şi de vânătoare ale poetului

Valea Mare Pravăț este o comună din județul Argeș care include și satele: Bilcești, Colnic, Fântânea, Gura Pravăț, Nămăiești, Pietroasa, și Șelari. Comuna se află în zona montană din nord-estul județului, la nord-est de municipiul Câmpulung, pe cursul superior al râului Argeșel, la poalele Munților Iezer. Este străbătută de șoseaua națională DN73, care leagă Câmpulungul de Brașov. La sfârșitul secolului al XIX-lea, comuna purta numele de Valea Mare, făcea parte din plaiul Dâmbovița al județului Muscel și era formată din satele Valea Mare, Șelari și Bogătești, cu 1048 de locuitori. În satul Nămăiești s-a născut George Topârceanu, a cărui casă natală poate fi admirată și azi. Enumăr mai jos atracțiile turistice ale acestei comunei: Schitul rupestru Nămăiești (secolul al XIX-lea) - ansamblu alcătuit din biserica rupestră „Izvorul Tămăduirii”, 14 case monastice, clopotniță și incintă; Biserica „Sfântul  Nicolae” (1788), tot din Nămăești; două cruci de piatră (una din 1755 în curtea bisericii Sfântul Dimitrie din satul Pietroasa și una din anul 1730 în Nămăiești în puctul “La Costiță”; Mausoleul eroilor din primul război mondial de pe dealul Mateiaș; Ansamblul conacului Alimneșteanu din Bilcești și Casa memorială George Topârceanu din Nămăiești. La recensământul din anul 2011 comuna număra 4066 locuitori, în scădere față de recensământul anterior (anul 2002), dintre care: români – 75,25%, romi – 22,55% și restul – necunoscută sau altă etnie.  Componența confesională a comunei Valea Mare Pravăț astăzi se prezintă aproximativ astfel: ortodocși – 95,085, penticostali – 1,135, creștini după evanghelie – 1,67% și restul – nedeclarată sau altă religie

http://epaminonda-epaminonda.blogspot.ro/2013/07/neustadt-baden-wurttemberg-germania.html

   

 

 

 

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Topics by Tags

Monthly Archives

-->