Șura Mică, în limba maghiară - Kiscsũr, în limba germană –Kleinscheuern, este o comună din județul Sibiu, care include și satul Rusciori, fiind situată la 11 km vest de municipiul Sibiu. La recensământul din anul 2011 comuna număra 2606 locuitori, în creștere față de recensământul anterior (anul 2002 – 2357 locuitori), dintre care: români – 76,89%, romi – 14,85%, germani – 1,22% și restul – necunoscută sau altă etnie.

Componența confesională a comunei sibiene Șura Mică astăzi se prezintă aproximativ astfel: ortodocși – 89,48%, creștini după evanghelie – 1,57%, luterani – 1,03% și restul – nedeclarată sau altă religie. Localitatea a fost întemeiată de coloniști sași.Prima atestare documentară a localității datează din anul 1323, sub denumirea de Parvum Horeum. În decursul secolelor a fost de mai multe ori pustiită de războaie și catastrofe. A suferit mai multe atacuri ale turcilor (1432, 1437/38 și 1493), a fost jefuită de trupele lui Mihai Viteazu în 1600 și de participanții la răscoala curuților, sub conducerea lui Francisc Rakoczi al II-lea din 1706. În 1733 a fost victima unui incendiu de proporții, iar în 1977 a cutremurului, care a produs mari stricăciuni bisericii evanghelice luterane.

Cel mai important monument de cultură și arhitectură din comună este Biserica evanghelică luterană - construită în secolul XIII ca bazilică romanică. La sfârșitul secolului al XV-lea și începutul secolului al XVI-lea, biserica, care purta hramul Sf. Maria, a fost transformată în stil gotic și a fost fortificată. Absida semicirculară a fost demolată, corul a fost închis poligonal și sprijinit cu contraforți și boltit în rețea. Cu același prilej a fost ridicat un arc triumfal gotic din piatră profilată și a fost boltită nava centrală. Intrarea de pe partea de nord a fost întărită cu un turn cu patru etaje iar în vest a fost ridicat un turn adosat fațadei. În prezent, din vechea bazilică se mai păstrează doar fragmente din fațada de Vest, parte din portalul de Nord, peretele de Sud, precum și stâlpii dintre nave, iar din fortificația ce înconjura odinioară biserica se mai păstrează numai câteva tronsoane la Sud și Vest de biserică.

http://epaminonda-epaminonda.blogspot.ro/2014/12/roma-italia.html

 

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

Acest răspuns a fost șters.

Topics by Tags

Monthly Archives

-->