Vurpăr, în dialectul săsesc – Burprich sau  Burpriχ,  în limba germană - Burgberg, Weinberg sau Walbersdorf, în limba maghiară – Borberek, este un sat din comuna Vințu de Jos, județul Alba. La recensământul din anul 2002 satul avea o populație de 498 locuitori. În acest sat pot fi admirate ruinele unei cetăți din secolul al XIII-lea (cetatea Vurpăr sau Zebernic) și Biserica reformată-calvină (fortificată), construită în sec. al XIV-lea, în forma actuală din sec. al XV-lea, monument istoric. Edificiul a fost construit de sași ca biserică romano-catolică. După depopularea localității în secolul al XIV-lea lăcașul a servit drept biserică reformată, pentru comunitatea maghiară. În prezent biserica este în stare de paragină. Ansamblul este format din Biserica reformată și zidul de incintă.

Vințu de Jos, în limba maghiară - Alvinc, în limba germană - Unter-Winz, este o comună din județul Alba care include și satele: Câmpu Goblii, Ciocașu, Crișeni, Dealu Ferului, Gura Cuțului, Hațegana, Inuri, Laz, Mătăcina, Mereteu, Pârău lui Mihai, Poienița, Stăuini, Valea Goblii, Valea lui Mihai, Valea Vințului și Vurpăr.

Este nod feroviar al magistralei CFR 200, unde aceasta se intersectează cu linia secundară 200A, astfel că la Vințu de Jos se interesectează liniile ferate care conduc către Alba Iulia, Orăștie și Sebeș. La recensământul din anul 2011 comuna număra 4801 locuitori, în scădere față de recensământul anterior (anul 2002 – 5295 locuitori), dintre care: români – 92,75%, romi – 1,68% și restul – necunoscută sau altă etnie. Componența confesională a comunei Vințu de Jos astăzi se prezintă aproximativ astfel: ortodocși – 90,12%, romano catolici – 1,14%, penticostali – 1,85% și restul – nedeclarată sau altă religie. Enumăra mai jos câteva dintre atracțiile turistice ale comunei Vințu de jos:

  • Biserica ortodoxă "Sfântul Nicolae"din satul Vurpăr
  • Biserica reformată calvină din Vurpăr
  • Biserica evanghelică – Vințu de Jos, construcție sec. al XVIII-lea
  • Biserica ortodoxă "Adormirea Maicii Domnului"din Vințu de Jos, construcție secolul al XVIII-lea
  • Biserica ortodoxă "Cuvioasa Paraschiva"din satul Inuri
  • Biserica ortodoxă "Pogorârea Sfântului Duh"din satul Vințu de Jos, construcție secolul al XIX-lea
  • Ruinele cetății Vurpăr (Zebernic), construcție secolul al XIII-lea
  • Castelul Martinuzzi din Vințu de Jos, construcție sec. al XVI-lea
  • Fosta mănăstire franciscană din Vințu de Jos
  • Monumentul Eroilor din Vințu de Jos

http://epaminonda-epaminonda.blogspot.ro/2015/04/monede-dolari-canadieni-de-colectie-3.html

 

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Topics by Tags

Monthly Archives

-->