Nucet, în trecut – Cazaci, este o comună din județul Dâmbovița, care include și satele: Cazaci și Ilfoveni, ce este situată în partea de S-V a județului, la sud de municipiul Târgoviște, reședința de județ. Comuna este traversată de șoseaua națională DN71 care leagă Târgoviște de București. La recensământul din anul 2011 comuna număra 4057 locuitori, în scădere față de recensământul anterior (anul 2002 – 4404 locuitori), dintre care: români – 91,71%, romi – 4,78% și restul – necunoscută sau altă etnie. Componența confesională a comunei dâmbovițene Nucet astăzi se prezintă aproximativ astfel: ortodocși – 93,19%, advetiști de ziua a șaptea – 1,28% și restul – nedeclarată sau altă religie. Cele mai importante atracții turistice ale comunei sunt Mănăstirea (ctitorită în secolul al XV-lea, avariată grav de seisme și refăcută în anul 1840.

Grupul Școlar Agricol Nucet este una dintre cele mai vechi școli de agricultură din România, ce a fost înființat în anul 1901 de către Spiru Haret. Primul nume sub care a funcționat școala, era Școala Inferioară de Meserii și Agricultură din Nucet. Aici s-au format numerosi specialisti in agricultura, adevarati artizani ai recoltelor, priceputi veterinari, piscicultori sau mecanici agricoli. In prezent Grupul Scolar Agricol Nucet are un numar de aproximativ 500 elevi, structurati in 22 clase, 37 cadre didactice , iar baza materiala este formata din: 26 sali de clasa, laboratoare, ateliere, ferma zootehnica, baza furajera - 66 hectare, fond forestier - 11 hectare, bazin piscicol, poligon conducere auto, pepiniera silvica; baza sportiva cuprinzand 4 terenuri fotbal , vestiare, dusuri, sauna si o sala de sport ultramoderna. În prezent elevii liceului se pregătesc în profilele: agricultură, industrie alimentară, contabilitate și sportiv (fotbal).

Monumentul care face obiectul acestei prezentări este situat în curtea Grupului Scolar Agricol din localitatea Nucet, județul Dâmbovița. El a fost înălțat în memoria absolvenților acestei instituții de învățământ, căzuți eroic pe câmpul de onoare al primului război mondial, războiul sfânt de întregire a neamului românesc. Este un monument comemorativ realizat din piatră și bronz. El se prezintă sub forma mai multor volume de formă paralelipipedică și trunchiuri de piramidă, având la partea superioară un vultur cu aripile desfăcute, așezat pe o cască militar. Pe partea din față a monumentului este încrustată cu litere mari de tipar inscripția: ”ABSOLVENȚII SCOALEI, MORȚI ÎN CAMPANIA 1916-1919 PENTRU ÎNTREGIREA NEAMULUI. DIN INIȚIATIVA ABSOLVENȚILOR ȘCOALEI”.

***

http://epaminonda-epaminonda.blogspot.com/2015/03/bailleul-belgia.html

   

 

 

 

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Topics by Tags

Monthly Archives

-->