Bucureşti este capitala României şi, totodată, cel mai mare oraş al ţării, atât ca număr de populaţie cât şi ca suprafaţă. Acest oraș este principalul centru industrial, comercial, administrativ și cultural al României.
Atestat istoric în 20 septembrie 1459, pe atunci o mică cetate de pe malurile Dâmboviței, Bucureştiul devine în 24 ianuarie 1862 capitala Principatelor Unite, sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza.
Între cele două războaie mondiale oraşul cunoaşte o dezvoltare urbanistică importantă, fiind cunoscut ca Micul Paris.
Din punct de vedere administrativ, Bucureştiul este împărţit în 6 sectoare. Fiecare din aceste sectoare sunt administrate de către un primar de sector, iar pe ansamblu Bucureştiul este condus de un primar general. Municipiul Bucureşti este situat în sud estul României, având coordonatele geografice de 44°26′7″ latitudine nordică şi 26°6′10″ longitudine estică.
Din punct de vedere al reliefului oraşul este aşezat în Câmpia Vlăsiei, în sud subdiviziunea numită Câmpia Bucureştiului, iar în nord Câmpia Snagovului, şi este traversat de văile Colentinei şi a Dâmboviței.
Apele care străbat oraşul aparţin de bazinele hidrografice ale Argeşului (cursul inferior) şi ale Ialomiţei (cursul mediu). Cele mai importante cursuri de apă din Bucureşti sunt Râul Dâmboviţa şi Râul Colentina.
Dâmboviţa străbate oraşul de la nord-vest la sud-est râu pe o distanţă de 22 de km, iar Colentina pe o distanţă de 34,7 km urmând aceaşi direcţie precum Dâmboviţa.
Deşi este principala sursă de apă în alimentarea Bucureştiului, râul Dâmboviţa a ridicat de-a lungul timpului diverse probleme, din cauza fenomenolor hidrologice rezultate din traversarea oraşului: inundaţii, înmlăştiniri.
Ca urmare a acestor fenomene, cursul râului a suferit o serie de amenajări, în prezent întregul său curs fiind canalizat.
Datorită albiei uşor înclinată şi meandrată, cursul râului Colentina a fost transformat într-o salbă de lacuri, astăzi amenajate aproape în totalitate.
Lacurile aflate pe cursul râului Colentina sunt: Mogoșoaia, Străulești, Grivița, Băneasa, Herăstrău, Floreasca, Tei, Plumbuita, Fundeni, Pantelimon I, Pantelimon II și Cernica.
Orașul are o suprafață de 228 kilometri pătrați, numără aproximativ 1,94 milioane de locuitori și are o altitudine medie de 85 de metri.
http://epaminonda-epaminonda.blogspot.ro/2015/01/noyales-franta.html
Răspunsuri