Dorohoi este un municipiu în județul Botoșani, care include și satele: Dealu Mare, Loturi Enescu și Progresul, fiind situat pe malul râului Jijia la 36 kilometri depărtare de municipiul Botoșani.Din punct de vedere geografic, orașul este așezat în partea de nord est a României, în zona de contact dintre regiunea de dealuri înalte Bourul-Ibănești de pe stânga văii Siretului și Câmpia Moldovei pe cursul superior al râului Jijia.

Prima mențiune documentară a localității datează din data de 6 octombrie 1407. În anul 1495, Ștefan cel Mare zidește aici biserica Sfântul Nicolae. În secolul al XV-lea orașul devine centrul administrativ al Moldovei de nord. În 1509 este prădat de poloni iar în 1510 și 1513 de tătari. Refăcut în 1568 devine reședința vornicului țării de sus până în 1778. În anul 1896 s-a construit calea ferată Dorohoi-Iași, iar în anul 1959 orașul este alimentat cu energie electrică furnizată de uzina proprie.

Dintre monumentele istorice se remarcă: Biserica Sfântul Nicolae datată 1495 și Biserica Adormirea Maicii Domnului construită din bârne de stejar pe temelie de piatră în zilele lui Constantin Moruzi Voevod. Până la instaurarea regimului comunist orașul a fost reședința județului cub același nume.În anul 1968, dupa impartirea administrativ-teritoriala a țării a devenit oraș in cadrul judetului Botosani si din decembrie 1994 este municipiu.

La recensământul din anul 2011 municipiul număra 24309 locuitori, în scădere față de recensământul anterior (anul 2002 – 30949 locuitori), dintre care: români – 89,92%, romi – 1,54% și restul – necunoscută sau altă etnie. Componența confesională a municipiului botoșenean Dorohoi astăzi se prezintă aproximativ astfel: ortodocși – 86,21%, penticostali – 2,04%, creștini după evanghelie – 1,65% și restul – nedeclarată sau altă religie.Orașul Dorohoi se află la intersecția drumurilor naționale DN29B (Botoșani - Dorohoi) și DN29A (Suceava - Dorohoi și mai departe Dărăbani spre Rădăuți Prut. Amintesc câteva personalități care s-au născut ori au trăit temporar în această localitate: actorii Octavian Cotescu, Ștefan Tapalagă, Rodica Tapalagă, Dan Condurache, Gabriel Pintilei, Octavian Strunilă, regizorul Dan Pița, profesorul universitar Ion Plăcințeanu și scriitorul Păstorel Teodoreanu.

http://epaminonda-epaminonda.blogspot.com/2014/10/albarracin-spania.html

 

 

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

Acest răspuns a fost șters.

Topics by Tags

Monthly Archives

-->