Moreni este un municipiu din județul Dâmbovița. Municipiul Moreni este situat în partea de est a județului Dâmbovița, la 20 km. depărtare de municipiul Târgoviște. Nume cu rezonanță în istoria petrolului românesc, important centru al industriei extractive a petrolului în trecut, al industriei constructoare de mașini, a textilelor și utilajelor complexe a făcut parte până în 1968 din Raionul Câmpina fiind mai legat de Valea Prahovei; azi este localitate componentă a județului Dâmbovița.

Datorită așezării sale în zona Subcarpaților externi dintre Prahova și Ialomița, într-o mică depresiune, zonă de contact dintre dealuri mai înalte în nord și coborâte spre sud și câmpia piemontană înaltă a Cricovului Dulce - au existat condiții care au constituit un adăpost sigur pentru locuitorii veniți în aceste meleaguri, contribuind la dezvoltarea unei așezări statornice.

Câmpia înaltă pe alocuri, împădurită, dealurile acoperite, ușor accesul și legăturile permanente cu zonele învecinate, au permis dezvoltarea așezării. Această zonă face parte din bazinul hidrografic al Ialomiței, în localitate principalul colector fiind râul Cricov. Regimul hidrografic a fost influențat de fragmentarea reliefului, de climă, de geologie. Are o alimentare pluvio-nivală, cu ape mari de primăvară rezultate din ploi și din topirea zăpezilor și cu viituri de vară provocate de ploile cu caracter torențial.

Prin poziția sa geografică, la contactul dintre câmpia înaltă și Subcarpați, având culoarul larg al Cricovului spre zona muntoasă, Morenii sunt situați într-un climat temperat continental. Prima atestare documentară a Moreniului datează din timpul lui Petru Cercel, voievodul care pe 18 iunie 1584, întărește “Jupânesei Caplea și nepoților ei, Badea și Calotă postelnici, satele Drăgănești și Moarile în urma unor judecăți”. Localitatea apare menționată documentar ca sat prima oară, cu numele Moarile (datorită numeroaselor mori de pe valea Cricovului Dulce) sau Moara Rateșului, Moara Nouă, Moara Sasului. Din 1661 este cunoscută cu numele actual.

Administrativ, comuna Moreni apare în 1864. La sfârșitul secolului al XIX-lea, comuna rurală Moreni făcea parte din plasa Filipești a județului Prahova și era compusă din satele Moreni, Tisa, Stavropoleos, Țuicani și Pleașa, cu 1350 de locuitori. În anul 1950, Moreni a devenit oraș raional în raionul Târgoviște al regiunii Prahova și apoi, după 1952, al regiunii Ploiești. În anul 1968, orașul Moreni a fost transferat județului Dâmbovița. În anul 2003, orașul a fost ridicat la rangul de municipiu.

La recensământul din anul 2011 municipiul număra 18687 locuitori, în scădere față de recensământul anterior (anul 2002 – 20941 locuitori), dintre care: români – 93,39%, romi – 1,62% și restul – necunoscută sau altă etnie. Componența confesională a municipiului dâmbovițean Moreni astăzi se prezintă aproximativ astfel: ortodocși – 93,16% și restul – nedeclarată sau altă religie. Moreniul a fost până la sfârșitul secolului al XIX-lea o așezare eminamente agricolă. Începutul secolului al XX-lea aduce o schimbare profundă în economia localității, în această perioadă luând naștere la nivelul tehnicii de epocă, exploatările petroliere.

Încă de la apariția primelor exploatări în domeniul petrolier, profilul localității a fost determinat de prezența schelei de extracție a țițeiului modernizată continuu. La începutul secolului al XX-lea s-au ridicat în Moreni ateliere de reparații ale utilajului petrolier, care în special după 1970 se reprofilează și se dezvoltă, transformându-se în întreprinderi de interes republican. Aceste ramuri au cunoscut creșteri mari ale producției schimbând profilul industrial petrolifer în profil industrial complex care în 1972 reprezenta 53% din producția industrială în ramura construcțiilor de mașini față de numai 26% cât reprezenta industria combustibililor. 

Dacă până în 1965 petrolul reprezenta 53% din valoarea producției industriale, în 1990 ponderea petrolului scăzuse deja la 15%. Petrolul a fost simbolul localității pentru aproximativ 100 de ani. Istoria sa, împărțită în două etape, a marcat profund viața oamenilor și evoluția societății în Moreni. Cu toate că după 1965 ponderea petrolului în economia Moreniului a fost tot mai redusă, Moreniul a rămas cunoscut țării mai ales prin industria petrolieră.

Enumăr aici câteva dintre atracțiile turistice ale municipiului Moreni: Biserica “Schimbarea la față” (1868), Biserica din cartierul Stavropoleus (1891 - 1895), Monumentul eroilor din cartierul Stavropoleus (dezvelit 1934), Monumentul eroilor situat vis a vis de clădirea vechii primării (sculptor – Alexandru Irimescu, dezvelit 1921) și Monumentul eroilor din războiul antifascist din  parcul central al orașului (dezvelit 23 august 1958).

http://epaminonda-epaminonda.blogspot.com/2015/03/bailleul-belgia.html

 

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

Acest răspuns a fost șters.

Topics by Tags

Monthly Archives

-->