Orșova, în limba germană - Orschowa, în limba  maghiară - Orsova, în limba sârbă – Оршава, este un municipiu în județul Mehedinți, situat pe malul lacului de acumulare Porțile de Fier I de pe Dunăre, în zona de vărsare a râului Cerna în Dunăre.

Ca urmare a realizării lacului de acumulare Porțile de Fier I, vechea vatră a orașului a fost inundată în 1970, iar populația a fost strămutată pe un nou amplasament, incluzând terasele Dunării și ale Cernei și versantul de sud al Munților Almajului, unde s-a construit un oraș complet nou (1966-1971), care a înglobat și satele Jupalnic, Tufari și Coramnic.

Distanța de la Orșova până în municipiul Drobeta Turnu Severin este de 29,1 km, pe DN57 și apoi DN6. Istoria Orșovei este foarte veche.

Romanii au construit aici castrul Dierna, așadar prima atestarea documentară a localității datează din perioada romană, secolul II e.n.

După Evul Mediu timpuriu, localitatea reapare menționată în documente în secolul al XIV-lea, fiind vorba despre o cetate de piatră.

Mai târziu, localitatea a devenit un avanpost al austriecilor pe Dunăre, făcând parte din regiunea Banatului. În 1910, este deschis șantierul naval.

După Unirea Banatului cu România, este declarată oraș (anul 1923). Dezvoltarea economică a Orșovei în perioada interbelică s-a desfășurat în jurul cărbunelui extras de la Mehadia și utilizat în rafinăria construită în port.

La reforma administrativ-teritorială din 1968, orașul și zona împrejmuitoare este trecută în administrarea județului Mehedinți.

La recensământul din anul 2011 orașul număra 10441 locuitori, în scădere față de recensământul anterior (anul 2002 – 12965 locuitori), dintre care: români – 86,9%, romi – 1,09%, cehi – 1,27% și restul – necunoscută sau altă etnie.

Componența confesională a municipiului mehedințean Orșova, astăzi se prezintă aproximativ astfel: ortodocși – 83,57%, romano catolici – 4,88% și restul – nedeclarată sau altă religie.

Redau mai jos câteva repere calendaristice din istoria acestui oraș:

  • A făcut parte din provincia romană Dacia. În arealul localității au fost descoperite urmele castrului roman Dierna, care a fost ridicat la rang de municipiu în anul 193.
  • Localitatea a fost menționată în Gesta Hungarorum sub numele Urscia, cu ocazia luptelor românilor conduși de Glad împotriva triburilor maghiare în anul 934.
  • Subiect de dispută între principele muntean Litovoi și Regatul Ungariei, localitatea rămâne o vreme în posesia domnitorilor munteni, trecând însă o dată cu numirea lui Iancu de Hunedoara, ca ban al Severinului, în posesie maghiară.
  • În anul 1524 cetatea Orșova (inclusiv localitatea) a fost cucerită de turci și stăpânită de aceștia până în anul 1688. Din anul 1664 Orșova a devenit centru administrativ al unui sangeac.
  • În anul 168 localitatea a fost cucerită de austrieci iar în anul 1768 a devenit sediul unui garnizoane de graniță austriece, atacată și distrusă în anul 1819 de Tudor Vladimirescu în urma unui incident de graniță româno-austriac.
  • În anul 1830 Orșova era un însemnat punct în navigația pe Dunăre, sediul unor agenții de navigație.
  • În perioada 1834 – 1846 se construiește șoseaua de pe malul stâng al Defileului Dunării.
  • În anul 1849 la Orșova este îngropată coroana Ungariei de către revoluționarii ce trec în Imperiul Otoman. Coroana a fost găsită abia în anul 1853, pe locul respectiv înălțându-se "Capela Coroanei".
  • În anul 1873 Orșova este inclusă în Județul Severin din Provincia Banat. Localitatea dispune de judecătorie, pretură, notariat pentru nevoile locuitorilor din zonă.
  • În anul 1877 Orșova primește dreptul la două târguri săptămânale și doua anuale (1 mai și 17 septembrie).
  • În anul 1878 se termină lucrările la calea ferată Timișoara – Orșova, legată de calea ferată Timișoara – Budapesta și Vârciorova – București. Primul tren sosește în Orșova la 11 ianuarie 1878, iar la 19 mai 1878 prin gara imperială de graniță de aici începe circulația normală a trenurilor.
  • În perioada 1890–1896 au loc lucrările de regularizare a șenalului navigabil al Dunării, se înființează un șantier de reparații navale, se construiește paralel portul de mărfuri “Coroana” legat prin cale ferată de gară și printr-o conductă de rafinăria de petrol din zona gării. O parte a portului din zona orașului primește statutul de "Port liber".
  • În anul 1916 așezarea a fost ocupată pentru scurt timp (august-septembrie) de armata română, respinsă și înfrântă în contraofensiva condusă de generalul Erich von Falkenhain.
  • În anul 1919 fostul comitat Caraș Severin a intrat în componența Regatului României.
  • În anul 1923 Orșova a fost declarată oraș.
  • Prin noua împărțire administrativă din anul 1954, Orșova devine centru de raion în regiunea Banat (între anii 1950 – 1954, datorită conflictului cu Jugoslavia, centrul de raion a fost stabilit la Mehadia) dispunând de toate instituțiile administrative și politice de rigoare.
  • Cu ocazia reformei administrative din anul 1968 a fost trecută în componența județului Mehedinți.

Principalele industrii dezvoltate la nivelul orașului sunt: industria energetică, construcții de nave fluviale, industria constructoare de motoare, generatoare și transformatoare electrice, industria de prelucrare a minereurilor neferoase (feldspat, azbest, cuarț, talc) și de prelucrare a lemnului, industria textilă.

Atracțiile turistice ale orașului sunt: Mănăstirea Sfânta Ana, Biserica Catolica, Capul lui DECEBAL REX, Clisura Dunării, Golful Dunării și Barajul Porțile de Fier 1

http://epaminonda-epaminonda.blogspot.com/2015/01/auderghem-belgia.html

   

 

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

Acest răspuns a fost șters.

Topics by Tags

Monthly Archives

-->