Muntele Pietricica din județul Neamt este un munte fosilifer subcarpatic – ultima treaptă a Carpatilor Orientali la zona de contact cu Subcarpatii Moldovei. Are inaltimea de 532 metrii, in varful acestuia putandu-se  urca atat pe jos, cu bicicleta ori masina sau atv-ul pe un drum de pietris.Zona este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a (rezervație naturală de tip paleontologic) situată pe teritoriul administrativ al municipiului Piatra Neamț.Aria naturală cu o suprafață de 39,50 hectare se află în partea centrală a județului Neamț și în cea estică a orașului Piatra Neamț, pe versanții Culmii Pietricica.

Rezervația reprezintă o zonă colinară de interes paleontologic unde, în stratele de roci sedimentare constituite din nisipuri, gresii și marne s-au descoperit resturi fosile de pești  Atribuite Oligocenului, caracteristice zonelor cu un climat subtropical ale acestei perioade. 

Zona de protecție integrală este reprezentată de punctul fosilifer din spatele Grupului Școlar G. Cartianu și de 75% din versanții sudici și vestici ai rezervației.S-au identificat două puncte fosilifere semnificative: unul situat pe latura sud-estică și aflat la 200 m în spatele Grupului școlar „G. Cartianu” - compartiment afectat de o falie care face să dispară nivelul marnelor brune, iar celălalt pe versantul nord-vestic în grohotișurile de la baza torenților - lucru care demonstrează faptul că atât în marne bituminoase cât și în disodile, fosilele nu sunt distribuite în aglomerări sau cuiburi.

Fosilele identificate aici pot fi vizionate la Muzeul de Științe Naturale din Piatra Neamț. Inițial, rezervația a fost declarată arie de interes local în 1971. Declararea ca zonă protejată de interes zonal s-a făcut totuși ulterior în anul 1994, iar la nivel național a fost declarată arie protejată în anul 2000 prin Legea Nr.5 din 6 martie.Fauna marină fosilă găsită aici este foarte bogată, acoperind toate nișele ecologice disponibile - de la apele de litoral până la cele mai adânci zone propice vieții.

Profesorul Ion Th.Simionescu (întemeietorul școlii paleontologice românești) a descris 9 genuri și opt specii noi. Într-o monografie din anul 1977 biologul Mihai Ciobanu a descris 26 de familii, 44 de genuri și 69 de specii de pești fosili, din care 29 noi. Înafară de pești, în zona Piatra Neamț s-au mai descoperit fosile de crabi și alte crustacee înrudite, fosile de broaște țestoase precum și fosile aviare. Cercetările paleontologice au început în zona orașului Piatra Neamț din anul 1883, nume precum Leon Cosmovici, Mircea Paucă și Mihai Ciobanu fiind strâns legate de descoperirile făcute aici.

http://epaminonda-epaminonda.blogspot.ro/2015/01/savigliano-italia.html

 

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

Acest răspuns a fost șters.

Topics by Tags

Monthly Archives

-->