Cernavodă, în antichitate - Axiopolis, în limba greacă -Ἀξιούπολις, în limba bulgară - Черна вода, în limba turcă –Boğazköy, este un oraș din județul Constanța, situat la 59 km depărtare de centrul de județ.

Localitatea are o poziție privilegiată prin situarea sa pe malul drept al brațului Dunărea Veche, în punctul de contact cu fluviul Dunărea.

Este considerat a fi un nod de transport de interes national, avându-se in vedere magistralele de transport rutier, fluvial si feroviar care trec prin Cernavoda.

Orașul are port la Dunăre, iar în apropiere se află Centrala nucleară. Primele descoperiri arheologice aparțin culturii Hamangia (eneolitic timpuriu) - mai multe așezări și o necropolă (cca. 400 de morminte).

În anul 1945 au fost descoperite Gânditorul de la Hamangia, alături de perechea sa Femeie șezând, datând din a doua jumătate a mileniului V – începutul mileniului IV î.Hr..

În anul 1389 Mircea cel Bătrân alipește Dobrogea, inclusiv Cernavodă, Țării Românești, dar aceasta va intra sub administrarea Imperiului Otoman în anul 1420 timp de peste patru secole.

În urma Războiului de independență localitatea revine Regatului România. La sfârșitul anului 1878, localitatea a căpătat rangul de reședință a județului Silistra Nouă.

Integrarea Dobrogei în Regatul României a sporit importanța orașului Cernavodă, deoarece Dobrogea asigura ieșirea la mare a statului român.

Astfel se construiește Podul de la Cernavodă pentru asigurarea legăturii feroviare directe cu restul țării, iar orașul Cernavodă devine un punct principal de tranzit pe ruta către Constanța.

Între anii 1890 – 1895 Anghel Saligny construiește aici un grandios pod peste Dunăre.

La recensământul din anul 2011 orașul număra 17022 locuitori, în scădere față de recensământul anterior (anul 2002 – 18915 locuitori), dintre care: români – 87,58%, romi – 2,23%, turci – 2,7% și restul – necunoscută sau altă etnie.

Componența confesională a orașului constănțean Cernavodă, astăzi se prezintă aproximativ astfel: ortodocși – 88,12%, musulmani – 3,16% și restul – nedeclarată sau altă religiei.

Pe teritoriul orașului Cernavodă există mai multe puncte de interes arheologic. De-a lungul timpului cei care au făcut săpături au fost: Grigore Tocilescu în anul 1900, Carl Schucharddt în perioada 1917 - 1918, Ion Nestor în perioada anilor 1928 - 1936, Dumitru Berciu, Sebastian Morintz și P. Roman în perioada anilor 1954 - 1965.

http://epaminonda-epaminonda.blogspot.com/2014/11/albatana-spania.html

    

 

 

 

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

Acest răspuns a fost șters.

Topics by Tags

Monthly Archives

-->