Covasna, în limba maghiară - Kovászna, în limba germană – Kovasna,  este un oraș din județul Covasna, care include și localitatea Chiuriș. 

Datorită faptului că este situată într-o zonă cu activitate vulcanică (în trecut), localitatea este renumită pentru apele sale minerale și mofetele (emanații gazoase post-vulcanice, predominant dioxid de carbon). 

Este cea mai renumită stațiune balneo-climaterică din țară pentru tratarea afecțiunilor cardio-vasculare.

Orașul are peste 10 hoteluri și nenumărate pensiuni, un spital de profil cardiologic (Cardiologie Covasna) cu baze de tratament de profil moderne. 

În centrul orașului poate fi găsită "Balta Dracului", denumire dată de localnici, rămășită a unei erupții vulcanice. 

În secolul al XVIII-lea au fost înregistrate mai multe erupții ale acesteia. 

În imediata apropiere a orașului se află "Valea Zânelor", zonă renumită pentru cetatea dacică, pentru urmele căii ferate pe plan înclinat (monument tehnic unicat în Europa), și pentru priveliștea minunată. 

Orașul Covasna este situat la marginea sud-estică a părții inferioare a Carpaților de curbură pe DN13E (Feldioara – Vâlcele, Sfântu Gheorghe - Covasna). 

În anul 2011 orașul număra 10114 locuitori, în scădere față de recensământul anterior (anul 2002 – 11369 locuitori), dintre care: maghiari – 62,82%, români – 31,17%, romi – 3,16% și restul –necunoscută sau altă etnie. 

Componența confesională a orașului Covasna astăzi se prezintă aproximativ astfel: reformați – 43,36%, ortodocși – 29,39%, romano catolici – 21,18% și restul – nedeclarată sau altă religie. 

Prima atestare documentară datează din anul 1567, dar descoperirile arheologice dovedesc prezența omului aici încă din neolitic. 

Pe dealul „Cetatea Zânelor”, în partea de est a orașului, se găsesc ruinele dezvelite aproape integral ale unei mari fortificații a dacilor, cu ziduri din piatră dispuse în terase (secolele I î.C. - I d.C.). 

După săpăturile efectuate în mai multe rânduri în acest loc, au descoperit obiecte de ceramică, unelte, arme și un mormânt de inhumație. 

Alte atracții turistice ale orașului sunt: Monumentul eroilor români din cel de-al doilea război mondial, opera sculptorului Theodor Ionescu; Balta Dracului, Planul înclinat construit în anul 1890 și Vila de vacanță a fostului dictator Ceaușescu. 

http://epaminonda-epaminonda.blogspot.ro/2015/03/artstetten-austria.html

 

 

 

 

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

Acest răspuns a fost șters.

Topics by Tags

Monthly Archives

-->