Sângeorz-Băi, mai demult Sângiorgiul Român, Sângeorzul Român (în dialectul săsesc - Gergn, Sänt-Jorich sau Sänt-Gergn, Gergnâ, în limba germană - Rumänisch-Sankt-Görgen, Sankt Georgen sau Georgenau, în limba maghiară – Oláhszentgyörgy sau Naszódszentgyörgy) este un oraș în județul Bistrița-Năsăud, care include și localitățile: Cormaia și Valea Borcutului.

Aşezarea este cunoscută în documente din anul 1245 sub denumirea de San Gurgh pe când Valea Rodnei, opidul Rodna şi Sîngeorzul precum alte opt localităţi formau atunci o unitate administrativă-teritorială care era sub ordinile regelui ungar şi administrat de comitatul secuiesc.

Deși documentat încă din 1245, doar în 1770 apare pe harta Imperiului Austro-Ungar ca o locație unde apele minerale fac minuni. Proprietățile lor curative au atras turiști încă din 1800. În 1839 autoritățile din Sângeorz-Băi au reportat pentru prima dată 500 turiști în stațiunea Sângeorz-Băi. 40 ani mai târziu, numărul de turiști care veneau la stațiune s-a dublat, ajungând la 1000. Apele minerale în 1860 erau folosite atât pentru băut, cât și pentru băi minerale.

Sângeorzul a folosit un împrumut de 4000 florini de la Fondul Grăniceresc din Năsăud pentru a cumpăra un cazan cu aburi. În 1880 “Hebe” concesionează izvoarele de apă minerală din zonă pentru 30 ani. În acea perioadă existau doar 5 izvoare, dar cu un debit ridicat care a dus la un export de 30.000 litri de apă minerală pe an.

Tratamentul turiștilor era presărat cu momente artistice, teatru sau concerte. Între 1945 și 1950, stațiunea balneoclimaterică a devenit proprietatea statului fiind administrată de către Ministerul Sănătății, care și-a trecut toate vilele în proprietatea sa, transformând-o într-o stațiune pentru “proletarii” țării.

Astăzi Sângeorz-Băi este un mic oraș din România situat în inima Munților Carpați, care beneficiază de numeroase bogății naturale. Multe izvoare vindecătoare de apă minerală, peisaje frumoase, atracțiile turistice și oamenii primitori fac din Sângeorz o locație pe care nu o poți rata. Stațiunea se află  în nord-estul județului Bistrița-Năsăud, în bine-cunoscutul ținut al lui Dracula, Transilvania.

Înconjurată de Munții Carpați, stațiunea beneficiază de un climat montan care poate fi adăpostul tău în zilele fierbinți de vară. Temperatura medie anuală este de 7°C. O zonă liniștită în mijlocul naturii, cu ape minerale și peisaje frumoase, Sângeorz-Băi a atras numeroși scriitori români: Ion Luca Caragiale, George Coșbuc, Ioan Slavici, Nicolae Iorga, Alexandru Odobescu și alții. În zona stațiunii există numeroase obiective turistice culturale, naturale și de relaxare.

Poți opta între vizitarea de muzee precum: Muzeul de Artă Comparată, Casa Memorială Liviu Rebreanu sau George Coșbuc, de asemenea Cascada Cheilor, Lacul Lala și Parcul Național Munții Rodnei. Nu trebuie ratate dacă ești un iubitor de peisaje naturale. Satul Artisitic Dosul Gârciului combină relaxarea și liniștea cu creații artistice și peisaje uimitoare. În anul 1876 stațiunea a primit denumirea de “Hebe” care sugerează proprietățile apelor minerale păstrate până în ziua de azi, acelea de vindecare și revitalizare a minții și a corpului.

Hotelul Hebe (900 locuri) și câteva vile, conturează la începutul secolului XX stațiunea balneară, care urma să ajungă una dintre cele mai cunoscute stațiuni în perioada interbelică și cea a comunismului. Apele minerale de care stațiunea dispune sunt folosite pentru tratamentele balneoclimaterice care se fac la bazele moderne proprii de tratament ale hotelului Hebe și hotelului Someșul. Hotelul Hebe are 3 secții de balneo-fizioterapie: hidroterapie, termoterapie și electroterapie.

Sub îndrumarea personalului de specialitate, la baza de tratament a hotelului Someșul se pot efectua proceduri complexe pentru tratarea diferitelor afecțiuni cum ar fi: afecțiuni ale tubului digestiv, afecțiuni hepato-biliare, afecțiuni metabolice și de nutriție, afecțiuni asociate. Bazele dispun de instalații de apă minerală cu băi calde, pentru electroterapie și hidroterapie, inhalații si aerosoli. Există proceduri cu parafina și nămol mineral pentru împachetări. De asemenea, există săli de gimnastică medicală.

http://epaminonda-epaminonda.blogspot.ro/2015/05/udine-italia.html

 

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

Acest răspuns a fost șters.

Topics by Tags

Monthly Archives

-->