Uricani, în limba maghiară - Urikány sau Hobicaurikány, este un 

oraș în județul Hunedoara, care include și satele: Câmpu lui Neag și Valea de Brazi. Localitatea a fost creată pe baza existenței cărbunelui în zonă, înainte de Revoluția din anul 1989 aceasta fiind practic o localitate monoindustrială. Situarea sa într-o zonă naturală deosebit de atractivă îi conferă un rol de interes turistic sporit.

Orașul este situat în partea vestică a Depresiunii Petroșani, la poalele Munților Retezat și a Munților Vâlcan, pe râul Jiul de Vest, la altitudinea de 650 - 750 de metri, fiind cel mai lung oraș din România. Cu o deschidere largă spre est și tot mai îngustă spre vest, Uricaniul este una din porțile principale de intrare în Parcul Național Retezat, o bijuterie a naturii, cu un relief sălbatic ce oferă privirii imagini inegalabile, creste ce au custuri dantelate și multe căldări glaciare. În secolul al XIII-lea teritoriul pe care se află orașul Uricani făcea parte din voievodatul lui Litovoi (terra Lytua) care cuprindea ținutul Gorjului, Valea Jiului și Țara Hațegului. Prima atestare oficială a orașului, sub denumirea de Hobiceni-Uricani, este menționată într-un document datând din anul 1818, numele venind de la locuitorii a două sate, Hobița și Uric, situate la nord, dincolo de munți, în zona localității Pui. În toamna anului 1916 orașul este pierdut și recucerit de trei ori de către armata română, în cinstea eroilor existând un monument pe vârful Tulișa. După unirea din 1918 numele orașului se schimbă în Uricani, iar în componența acestuia intră și satele vecine Câmpu lui Neag și Valea de Brazi. Odată cu instalarea regimului comunist se intensifică procesul de exploatare a cărbunelui superior. Astfel, în 1947 se deschide prima galerie din Uricani, în Plaiu Balomir, și începe exploatarea industrială a huilei coxificabile, orașul devenind monoindustrial.În anul 1965, localitatea este ridicată la rangul de oraș, având o populație de peste 4000 de locuitori. La Uricani se ajunge pe DN66A, varianta vestică a DN66, acesta leagă orașul de Lupeni, Vulcan, Petroșani și mai departe Băile Herculane.

Orașul se află la 29 km de Petroșani și la 125 km de localitatea Deva, reședința județului Hunedoara. La recensământul din anul 2011 orașul număra 8972 locuitori, în scădere față de recensământul anterior (anul 2002 – 10227 locuitori), dintre care: români – 90,24%, maghiari – 2,79%, romi – 1,92% și restul – necunoscută sau altă etnie. Componența confesională a orașului hunedoarean Uricani astăzi se prezintă aproximativ astfel: ortodocși – 82,06%, romano catolici – 3,26%, reformați – 1,5%, penticostali – 4,71%, martorii lui Iehova – 1,02% și restul – nedeclarată sau altă religie. Pe raza administrativă a orașului există numeroase zone de escaladă și alpinism dar și o rețea vastă de peșteri, izvoare, cascade și baraje naturale.

http://epaminonda-epaminonda.blogspot.ro/2015/11/monede-dolari-canadieni-de-colectie-8.html

 

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

Acest răspuns a fost șters.

Topics by Tags

Monthly Archives

-->