Palatul Administrativ din municipiul Pitești, denumire și destinație actuală - Muzeul Județean Argeș, este o veche, frumoasă și robustă clădire, cu statut de monument istoric din oraș. Edificiul a fost construit în perioada anilor 1897 – 1899 după planurile arhitectului Dumitru Maimarolu, având iniţial menirea de a găzdui Prefectura Judeţului Argeş.

Situat în Strada Armand Călinescu nr. 44, imobilul a fost realizat arhitectural în stilul academismului de şcoală franceză, stil eclectic adoptat de multe clădiri publice de la noi la sfârşitul secolului al XIX- lea, ce apela la repertoriul formal al antichităţii clasice greceşti şi al renaşterii franceze.

Localul cuprinde un demisol înalt şi două niveluri, fiind construit într-un plan simetric, în forma literei U, în centru prezentând holul de onoare pe spaţiul ambelor etaje, având elemente decorative ale arhitecturii antice greceşti, cum sunt coloane ionice şi compozite, canelate, fronton triunghiular deasupra intrării, cu basoreliefuri simbolice, cornişe cu denticuli, ove greceşti, medalioane decorative sub ferestre.

Plafonul de la casa scării mai păstrează pictura originală realizată de pictorul local Iosif Materna în anul 1899. Casa scării a mai fost decorată în anii ‘80 cu o galerie de portrete ale voievozilor români, realizată de pictori membrii ai filialei Argeş ai Uniunii Artiştilor Plastici. 

După anul 1970 aici a fost mutat sediul Muzeului Judeţean Argeş. În curtea muzeului a fost instalată în anul 1980 o statuie de lemn de stejar , înaltă de 2 metri, realizată de sculptorul Radu Altenie.

Inițial, la 1 aprilie 1955, muzeul a fost organizat în clădirea Palatului Culturii - fostul Tribunal de Argeș, apoi în clădirea din Bulevardul Republicii nr. 66, în care a funcționat inițial Școala Populară de Artă, iar din anul 1970 s-a aflat în sediul fostei Prefecturi de Argeș și în vechea Primărie (Galeriile de artă).

În cadrul Muzeului Județean Argeș din Piteștiul anilor 1970-1980 erau organizate: Expoziția de istorie a județului Argeș (1974), Expoziția de protecție a mediului natural pe baze ecologice - unică în țară, realizată în 1978 de un colectiv condus de dr. Radu Stancu, Galeria de artă modernă și contemporană (1971), Galeria de artă naivă (1975), Casa memorială Liviu Rebreanu de la Valea Mare (1969), Castrul roman de la Jidava, Peștera Dâmbovicioara (electrificată în anul 1980) și Salonul de muzică „Dinu Lipatti” de la Leordeni (1985).

Dintre secțiile mai recente ale muzeului amintesc:

  • Cabinetul numismatic structurat pe trei secțiuni:
  • Numismatică – 5508 monede din bronz, argint sau aur, individuale sau tezaure
  • Decorații – 200 de ordine, cruci , medalii, însemne
  • Medalistică – 400 de medalii și plachete românești (1839 -1950) și 100 medalii străine (1713 – secolul al XX-lea).
  • Științele naturii
  • Flori de mină
  • Muzeul sportului argeșean
  • Planetariul - primul planetariu digital de tip educațional din România

http://epaminonda-epaminonda.blogspot.ro/2013/07/neustadt-baden-wurttemberg-germania.html

     

 

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

Acest răspuns a fost șters.

Topics by Tags

Monthly Archives

-->