Palatul Mercur din municipiul Timișoara fost ridicat în anii 1908 - 1909, în stil Secession, pe locul unei case mult mai modeste din punct de vedere al expresiei plastice. Autorizația de construcție a fost emisă în data de 13 iunie 1908 iar autorizația de locuire s-a emis în data de 01 aprilie 1909. Clădirea are statut de monument istoric și este situată în Piața Traian, nr. 2 (denumire veche Piața Kossuth Lajos). 

Comanditarului edificiului, Adalbert (Béla) Fiatska era preşedintele Asociaţiei Filatelice “Hunnia”, înfiinţate în 1906, care avea ca scop facilitarea schimbului filatelic între filatelişti. Palatul poartă acest nume datorită statuii zeului Mercur/ Hermes (zeul comerțului, zborului și al hoților) care încoronează colţul clădirii.

În perioada interbelică, aici funcţiona societatea comercială “Mercur” S.A. (import-export, băcănie, comercializare de cereale, petrol, benzină s.a.). Preţ de câteva decenii, atât în clădirea care a existat anterior pe parcelă, cât şi după finalizarea lucrărilor actualului Palat Mercur, la parter şi-a desfăşurat activitatea băcanul Nenadovics Alexandru.

Acoperişul este frumos ornamentat iar faţada este decorată cu motive florale înscrise în forme geometrice, caracteristice fazei avansate a curentului Secession, care a marcat acei ani. Edificiul era structurat pe trei nivele, parterul fiind destinat spatiilor comerciale, iar etajele au fost gandite pentru locuinte. Astăzi contrucția are nevoie de însemnate lucrări de renovare. La parter sunt spații de firme iar la etaje – spații de locuit.

http://epaminonda-epaminonda.blogspot.com/2015/01/istoria-jocurilor-olimpice-3.html

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

Acest răspuns a fost șters.

Topics by Tags

Monthly Archives

-->