Palatul Municipal din orașul Drobeta Turnu Severin a fost o clădire semeață, construită în stilul arhitectonic al secolului trecut, ce a adăpostit Primăria orașului.
Edificiul era situat pe Calea Traian, pe una din laturile Parcului Tudor Vladimirescu. Oraşul modern Drobeta Turnu Severin are o istorie relativ nouă faţă de alte oraşe ale României.
El a apărut pe harta ţării şi a lumii în urma decretului generalului Pavel Kiseleff din 22 aprilie 1833. Planurile de construcție ale orașului au fost realizate de inginerul Xavier Villacrose (anul 1835).
Orașul este orientat cu faţa la Dunăre, are o formă rectangulară, cu străzi ce se întretaie în unghi drept, uşurând astfel circulaţia. Oraşul şi-a primit numele de la maiestuoasele ruine ale Cetăţii Severinului ce dominau la vremea aceea Dunărea şi împrejurimile.
Pentru că oraşul s-a născut în ziua de 22 aprilie, în preajma sărbătorii religioase Sfântul Gheorghe (23 aprilie), severinenii l-au ales pe acest sfânt ca patron spiritual al oraşului.
Edilii oraşului s-au preocupat de introducerea iluminatului, de canalizare, de pavatul străzilor şi pieţelor cu piatră de râu. În anul 1863 s-au aprobat bani pentru construirea localului municipalităţii (Palatului Muncipal) şi Comenzii de foc.
În anul 1888 sediul Primăriei este modemizat, clădindu-se etajul şi făcându-se reparaţii capitale. Frumoasa clădire a Palatului Municipal din Turnu Severin a rezistat vitregiilor vremii până în anul 1970, când comuniștii au pus-o la pământ construind actuala clădire situată cam pe același loc, pe Strada Mareșal Alexandru Averescu, nr. 2. Deși este mai nouă și mai rezistentă clădirea actuală nu are personalitate arhitectonică, ea fiind construită în stilul comunist al timpurilor nu demult trecute.
http://epaminonda-epaminonda.blogspot.com/2015/01/auderghem-belgia.html
Răspunsuri