Statiunea Sarata Monteoru se afla la 19 km de municipiul Buzau. Este situata in comuna Merei, depresiunea Monteoru, la altitudini cuprinse intre 160 si 310 m si se desfasoara in bazinul paraului Sarata pe versantul sud-estic al masivului Istrita. In statiune se poate ajunge pe DN 1B (Buzau- Ploiesti), DJ 203G (Merei- Sarata Monteoru). Prima mentiune documentara a localitatii Sărata se afla intr-un document emis de Vlad Calugarul intre anii 1482 – 1496. Intemeietorul statiunii este Grigore Stavri- un comerciant grec care de-a lungul timpului devine boierul Grigore Constantinescu Monteoru. Acesta descopera in subsolurile localitatii „aurul negru” – petrolul cu ajutorul caruia transforma Sarata in cel mai important centru de extractie si prelucrare a petrolului din Romania. Cu banii scosi din petrol, ridica Sarata la rang de comuna, apoi o transforma in statiune balneoclimaterica la 1 iulie 1895 si ii da numele de Sarata Monteoru.
Parcul Monteoru este situat intr-o mica depresiune din Subcarpatii de Curbura, pe versantul de nord-vest al Dealului Mare, in centrul statiunii balneoclimaterice Sarata-Monteoru, la 18 km de municipiul Buzau și se întinde pe o suprafață de 2 hectare. Parcul dendrologic de o rara frumusete, cu fantani arteziene, foisor si arbori de importanta stiintifica era localizat pe fostul domeniu al familiei Monteoru, fiind conceput in stil englezesc si a fost terminat in anul 1904.
In prezent în parc cresc specii forestiere autohtone precum: molidul, bradul alb, thuya, tisa, plopul alb, plopul negru, scumpia, salcamul galben, dar și exotice, aduse din america de Nord, China și Japonia. In mijlocul parcului este situată vila celebrei familii Grigore Constantinescu-Monteoru si a urmasilor acesteia, unde functioneaza o tabara de elevi. Parcul Monteoru este unul dintre cele mai importante obiective turistice din ținutul Buzăului, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in apropiere.
http://epaminonda-epaminonda.blogspot.com/2018/07/monumentele-eroilor-buzoieni-municipiul.html
Răspunsuri