Parcul Municpal din municipiul Drobeta-Turnu Severin, denumire alternativă - Parcul Tudor Vladimirescu, este cel mai vechi parc al orașului, situat în centru, între străzile I.G.Bibicescu și Th.Costescu. Pe partea stângă se aflau Casele Aurel – clădirea cu boltă, iar pe partea dreaptă sediul BCR, magazinul comercial V. Măldărescu (mai spre timpurile noastre Libraria Eminescu), iar în centru Palatul administrativ. 

Amenajarea locului de agrement severinean s-a făcut în perioada anilor 1889 – 1900, după un proiect al inginerului G. Lepri. Parcul a fost organizat după modelul parcurilor englezești, cu gazon, arbuști, plante ornamentale, conifere și fântână arteziană. Materialul săditor a fost procurat de la firma W.F.Niemetz din Timișoara și de la Rudolf Artner din Turnu Severin.

Limitat de suprafața relativ mică rezervată în centrul orașului, nu s-a putut dezvolta pe orizontală, fapt suplinit de frumusețea detaliilor. Pentru protejarea lui, înca din anul 1903 Primăria a interzis ruperea florilor și accesul cu biciclete sau câini. Ca și în celelalte parcuri severinene, săptămânal, în ziua de marți, în rondul din fața primăriei, se desfășura un program de fanfară, iar în timpul sărbătorilor, în rondul din fața Hotelului „Regal”.

Între anii 1937 - 1940 s-au făcut îmbunătățiri la fântâna arteziană și s-au construit aleile. S-a proiectat și amenajarea unei alte fântâni, cu jocuri de apă și lumini. În timpul celui de-al doilea război mondial, parcul a fost practic distrus, amenajându-se adăposturi și tranșee, care abia în 1946 au fost înlăturate.

În centrul parcului, pe axa nord-sud, au fost amplasate busturile lui Traian și Decebal, primul cu prilejul împlinirii a 1800 de ani de la sfârșitul războaielor daco-romane, al doilea, la împlinirea a 1850 de ani de la atestarea documentară a Drobetei. Bustul lui Traian este realizat în anul 1906 de sculptorul D. Franasovici și bustul regelui dac Decebal,este realizat în anul 1972 de sculptorul M. Butunoiu.  Pentru severineni a fost și este unul dintre spațiile privilegiate de promenadă.

http://epaminonda-epaminonda.blogspot.ro/2015/01/auderghem-belgia.html

 

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

Acest răspuns a fost șters.

Topics by Tags

Monthly Archives

-->