Parcul “Vasile Roaită”, denumire veche Parcul “Argeș”, denumire actuală Parcul “Ștrand”, este un parc din municipiul Pitești, în suprafață de 14 hectare, situat pe malul răului Argeș. Se zice că parcul s-a construit din inițiativa generalului Ion Antonescu, comandantul Diviziei 3 Infanterie Pitești, în anul 1934 pe vremea când primar al orașului era avocatul Cornel Zamfirescu. Astăzi parcul de pe malul râului Argeș oferă vizitatorilor prilej de relaxare: plimbări cu barca, curse de carturi, terenuri de fotbal, tenis, baschet, handbal, patinoar artificial. Tot aici copii pot înconjura parcul cu trenulețul, pot improviza spectacole pe scena teatrului de vară amplasat pe insula parcului, după cum se pot bucura si de priveliști fără egal, animate de lebede, pescăruși și rațe sălbatice.
După 1945, zona a fost rebotezată, în stilul noilor conducători ai epocii comuniste, și a primit numele muncitoresc de parcul „Vasile Roaită”. În anul 1953, el a fost reamenajat pentru prima dată, fiind trasate alte alei și plantați arbori ornamentali. În anii ‘60, acesta avea mai multe poduri de lemn peste canalele pe care fuseseră deja lansate la apă bărcile și în parc exista chiar și un „colț chinezesc”, amplasat pe una dintre insule. Un aport important la realizarea parcului l-a avut militarii garnizoanei Pitești care au ajutat la finalizarea obiectivului și inaugurarea din data de 15 mai 1935. Munca voluntară s-a reluat în 1953, de data aceasta cu tineri piteșteni la chemarea Partidului Muncitoresc Român, realizându-se extinderea lacului (pentru ambarcațiuni) și modernizarea stadionului, unde a început să joace echipa de fotbal Dinamo Pitești, realizarea unor „poduri chinezești”, a unei piste de atletism și înființarea unei mini-grădini zoologice. La 2 august 1953 a avut loc inaugurarea acestor noi obiective, parcul fiind rebotezat „Vasile Roaită”, considerat pe atunci un erou comunist, mort în timpul grevei de la Atelierele C.F.R. Grivița în 1933, până când s-a aflat că a fost agent al Siguranței. După Pădurea Trivale, Parcul Ștrand a fost principala atracție a piteștenilor pentru petrecerea timpului liber.
Aici a fost prima grădină zoologică din oraş Între 1960 şi 1970, în Parcul Ştrand s-au ridicat o bază sportivă, precum şi un teatru de vară. Pentru o perioadă scurtă, parcul a fost şi gazda primei grădini zoologice din Piteşti. Ulterior, grădina zoologică a fost mutată în pădurea Trivale, într-un spaţiu mult mai generos. La ora actuală, cei care ajung în Parcul Ştrand au multiple posibilităţi de agrement, de la hidrobiciclete şi bărci, până la plimbări pe alei, spectacole la teatrul de vară sau karting. Tot în Ştrand a fost amenajat şi un ”Skate Park”. Astăzi, Parcul Ștrand este loc de promenadă, de relaxare și odihnă, dar și de mișcare și jocuri sportive. Pentru că, pe lângă amenajările aleilor și spațiilor verzi, a locurilor de popas sau de odihnă, administratorii domeniului public le-au pus la dispoziție piteștenilor și mai multe amenajări menite să răspundă celor mai diverse nevoi și preferințe de petrecere a timpului liber.
Astfel, cei ce ajung în Parcul Ștrand, la orice vreme, dar adecvat anotimpului, se pot bucura de agrement în zona lacului și canalelor ce străbat jumătatea sudică a parcului: hidrobiciclete, bărci, carting, locuri de joacă special amenajate pentru copii, plimbări pe aleile umbrite de salcâmi, plopi, salcii, platani, de-a lungul canalelor și în pas cu grupurile de lebede sau rațe sălbatice ce cuibăresc aici. Ele ne aduc aminte de prima grădină zoologică din Pitești, pe care Parcul Ştrand a găzduit-o până prin anii ‚60. Piteștenii se mai pot bucura de spectacole diverse la Teatrul de vară, un teatru în aer liber, care a găzduit în anii trecuți numeroase evenimente culturale locale și județene, dar și unele de anvergură națională și chiar internațională. Tot în zona teatrului se desfășoară diverse concursuri și târguri: canine, de dresaj, de artă populară, de desene pe asfalt, parade și demonstrații folclorice, târgul de handmade etc. Tot în acest loc se mai poate beneficia de plimbare cu trenulețul: există o gară mică, o linie îngustă feroviară și o garnitură cu câteva vagoane mici, fără pereți, dar acoperite, care în perioada estivală face curse orare dând ocol parcului, spre deliciul celor mici și nu numai. Pe un mal al lacului pot fi admirați zece chiparoşi de baltă (Taxodium distichum) care au peste 150 de ani. Aceste exemplare trăiesc numai în mlaştini. Pentru a nu se sufoca în mâl, rădăcinile trimit pe suprafaţa apei nişte prelungiri cu care absorb apa prin intermediul unui ţesut cu rol de burete.
http://epaminonda-epaminonda.blogspot.ro/2013/07/neustadt-baden-wurttemberg-germania.html
Răspunsuri