Vechiul pod de fier din Ocna Mureş, denumire veche - Uioara, în limba maghiară – Marosujvar, din județul Alba, aflat în prezent în conservare, a fost pentru câteva zeci de ani singurul din Europa cu trafic rutier, feroviar şi pietonal.

Istoria podului se pierde şi ea în negura timpurilor, fiind construit undeva la sfârşitul secolului al XIX-lea. Aproximativ 100 de ani, podul de fier din Ocna Mureş a deţinut recordul de a fi singurul pod din Europa care se putea traversa pietonal, rutier şi feroviar. Cel mai probabil a fost construit după anul 1872, când Salina din oraş a finanţat şi construit o cale ferată de aproximativ 4 kilometri care urma să facă legatură între exploatarea minieră şi nodul feroviar Războieni (Feldioara). Constructorul podului a fost inginerul și proiectantul Czekelius Aurel, născut la data de 5 octombrie 1844 în localitatea Csiklovabanya (Ciclova Montană de azi, în județul Caraș-Severin), același care a construit două faimoase poduri în Budapesta (podurile Elisabeta și Libertății) dar și un pod peste Dunăre la Bratislava. Până la acea dată traversarea Mureşului se făcea pe un pod de lemn. De-a lungul timpului podul a suferit diverse modificări pe care un ochi atent le poate remarcă imaginile păstrate de arhive. A fost dinamitat şi distrus parţial spre sfârşitul războiului pentru a împiedică accesul trupelor germane.

Refăcut la scurtă vreme după război rămâne în funcţiune până prin anii ’60 când, după o nouă reparaţie (se înlocuiesc tronsoanele de intrare-ieşire), capătă înfăţişarea de astăzi. În anul 1987, la 5 septembrie a fost inaugurat podul nou, de beton. Odată cu inaugurarea lui, traficul rutier pe podul de fier este suspendat şi rămâne destinat doar traficului feroviar şi oficial este interzis şi traficul pietonal. Închiderea Combinatului a adus însă şi suspendarea traficului feroviar. În anul 2013, Primăria Ocna Mureş a iniţiat demersuri pentru reabilitarea podului de fier. Este vorba despre transferul de proprietate de la CFR la primărie a obiectivului, în aşa fel încât acesta să fie inclus pe traseul de trafic greu ce va fi amenajat în zonă. Potrivit administraţiei locale, a fost obţinut acordul de la CFR pentru transferul obiectivului în proprietatea primăriei, astfel încât acesta să fie reparat şi consolidat pentru a permite accesul traficului de mare tonaj. Podul ar urma să asigure şi traficul feroviar spre viitorul parc industrial al orașului.

http://epaminonda-epaminonda.blogspot.com/2015/04/monede-dolari-canadieni-de-colectie-3.html

   

 

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

Acest răspuns a fost șters.

Topics by Tags

Monthly Archives

-->