Clădirea fostei Prefecturi a Comitatului Alba (până în anul 1929), destinații alternative: cazarmă militară, comitet militar raional, liceul metalurgic (începând cu anul 1968), destinație actuală Liceu Tehnologic Aiud, este o clădire reprezentativă, cu statut de monument istoric a orașului, ce este situată pe Strada Ion Creangă, nr. 14.

Clădirea a fost construită în perioada anilor 1885 - 1887,  după un proiect de arhitectură veneţiană. Edificiu este situat pe terasa 1 a văii râului Aiud, în apropierea centrului istoric al orașului.

Liceul Tehnologic Aiud s-a format prin fuzionarea Grupului Școlar Industrial Metalurgic Aiud cu Grupul Școlar “Avram Iancu”. 

Grupul Școlar Industrial Metalurgic a fost înființat în anul 1967 având ca scop pregătirea forței de muncă calificate pentru Întreprinderea Metalurgică Aiud. 

Primii doi ani a funcționat ca învățământ profesional, ulterior introducându-se învățământ liceal, postliceal și de maiștri. 

Din anul 1970 s-au organizat și clase de seral. În perioada 1977 – 1979 în școală funcționau 67 clase. 

În cadrul școlii a funcționat și o clasă de operatori produse rafinate ce pregătea muncitori pentru Întreprinderea Refractară din Alba Iulia.

Școala pregătea tineri în multiple specializări: proiectări metalurgice, mecanici, mașiniști, sculeri matrițeri, oțelari, electricieni mașini și aparate, forjori, tratamentiști termici etc. 

După 1990 s-au introdus noi specializări: programator analist, contabil statistician, fizică-chimie, mecanică fină, informatică, biologie, contabilitate, matematică-informatică, confecționer îmbrăcăminte, instalator, electrician întreținere și reparații mașini, reparații obiecte de uz casnic, etc. 

La 1 octombrie 1961 s-a organizat o școală de sine stătătoare sub denumirea Școala de Șoferi Profesioniști Aiud. 

În anul 1977 școala s-a contopit cu Liceul “Avram Iancu” sub denumirea Grupul Școlar Industrial “Avram Iancu” cu sediul în Strada Ecaterina Varga, nr 41, care cuprindea clase de liceu dar și de profesională. 

Din 1990 s-au organizat și clase cu profil electro-mecanic, chimie-biologie, informatică și filologie. În anul 1994 colegiul capătă profil real, uman și tehnologic, cu cursanți de zi și seral. 

În anul 1996 partea cu profil auto s-a separat de partea cu profil teoretic rezultând Colegiul „Titu Maiorescu” (pentru profilul teoretic) și Grupul Școlar “Avram Iancu” (pentru profilul tehnologic), ambele școli având sediul în Strada Ecaterina Varga, nr.41. 

Începând cu anul școlar 2000/2001 în urma fuzionării Grupului Școlar „Avram Iancu” cu Grupul Școlar Metalurgic, rezultând Grupul școlar industrial “Avram Iancu”, cu sediul în Strada Ion Creangă, nr. 14, ce mai târziu va deveni Liceul Tehnologic Aiud.     

http://epaminonda-epaminonda.blogspot.ro/2015/04/monede-dolari-canadieni-de-colectie-3.html

 

 

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

Acest răspuns a fost șters.

Topics by Tags

Monthly Archives

-->