Râul Bistrița, numit și Râul Bistrița ardeleană, este un curs de apă, afluent al râului Șieu. Bistrița este traducerea în slavonă a termenului "Repedea", iar majoritatea istoricilor consideră că în trecut întregul curs al apei a purtat denumirea de Repedea; în prezent, numai un afluent al râului are această denumire.

Cursul superior, amonte de confluența cu râul Bârgău, în localitatea Prundu Bârgăului este numit de localnici și Râul Bistricioara. Râul Bistrița Ardeleană izvorăște din munții Călimani, având un traseu de aproximativ 30 kilometri până la confluența cu râul Șieu, în zona localității Sărățel.

Râul are un bazin de recepție de aproximativ 612 kilometri pătrați, dispus preponderent în județul Bistrița-Năsăud, și un debit mediu de 7,28 metri cubi / secundă. Principala localitate pe care o traversează acest râu este municipiul Bistrița (parcul central).

Pe albia acestuia râu s-a construit Barajul de acumulare de la Colibița. Afluienții de stânga ai râului Bistrița sunt: Titimul de Sus, Titimul de Jos, Borcuț, Pănulețu, Repedea, Stega, Șoimu de Sus, Șoimu de Jos, Pietroasa, Poiana, Cușma, Fânațele, Ghinda și Lempeș iar cei de  dreapta sunt: Colbu, Izvorul Lung, Bârgău, Valea Muntelui, Muncelu, Iad, Slătinița, Valea Rusului și Tărpiu.

http://epaminonda-epaminonda.blogspot.ro/2015/05/udine-italia.html

 

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

  • 7367126690?profile=RESIZE_710x

    De reținut: În România sunt 3 râuri Bistrița:

    1. Bistrița ardeleană, ce trece prin orașul BISTRIȚA 

    2. Bistrița moldoveană (aurie), ce trece prin orașul PIATRA NEAMȚ

    3. Bistrița vâlceană, izvorăște din Munții Căpățânei și se varsă în Olt, la Băbeni.

Acest răspuns a fost șters.

Topics by Tags

Monthly Archives

-->