Una dintre cetăţile judeţului Arad, care ar putea deveni un punct de atracţie pentru turişti, adăpostea pe vremuri haremul unui comandant de oşti, spune legenda. Este vorba despre Cetatea Dezna, situată la circa 8 kilometri sud de Moneasa, 12 kilometri est de Sebiş, 37 kilometri est de Ineu şi 88 kilometri nord-est de Arad.
Primele documente scrise care atestă existenţa ei datează din anul 1318, când a fost donata familiei Losonczi. In anul 1565 cetatea devine proprietatea lui Ioan de Sigismunt, fiind cetate de hotar. Importanţa cea mai mare a înregistrat-o în secolele al XVI-lea - al XVII-lea, când făcea parte din sistemul de apărare a vestului Transilvaniei, mai ales după căderea, în 1566, a Ineului in mâna turcilor.
Legenda spune că, în acea perioadă, pădurile din zonă erau împânzite de haiduci. Pierdută în 1574 şi recucerită de ardeleni în 1596, Cetatea Dezna s-a aflat între 1599 şi 1601 în proprietatea lui Gaspar Kornis. Ea a dispărut ca fortificaţie în deceniile imediat următoare anului 1658, când a fost recucerită de către turci. Cetatea Deznei este localizată pe dealul Ozoiu, înalt de aproximativ 400 de metri, iar accesul se face pe o serpentină. Aşezarea este una strategică, chiar în centrul unui fost cnezat românesc, dominând regiunea şi calea de acces spre inima Munţilor Codru-Moma. Structura cetăţii conţine câteva elemente arhitecturale specifice perioadei Renaşterii, similare cetăţii de la Şoimoş. Se presupune că, ulterior, au mai fost adăugate noi rânduri de ziduri pentru întărirea fortificaţiei în punctele vulnerabile. Acestea au fost ridicate din piatră de stâncă, apoi întărite cu piatră de râu şi cărămidă acoperită cu un mortar foarte rezistent, la care s-a folosit varul de Agriş. Dezna se află situată în Depresiunea Ineu-Gurahonţ, la poalele Munţilor Codru-Moma, la confluenţa râului Moneasa cu râul Sebiş, şi reprezintă, prin cetatea ce încă străjuieşte falnic, un punct de referinţă al judeţului Arad.
Cetatea Deznei este o ruină la ora actuală, doar câteva ziduri mai arată locul în care a fost. Mai exact ultimele trei ziduri care au rămas în picioare secole la rând.
Legenda spune că turcii ar fi adunat aici un harem pentru un şef militar. Neputănd scăpa, una din fetele aduse cu forţa a reuşit să se furişeze pănă la un depozit al cetăţii. Fata care era creştină şi care nu a vrut să facă parte din harem ar fi făcut să explodeze depozitul în care se afla praf de puşcă. Localnici, dar şi istoricii, spun că în urma cercetărilor recente povestea parea a fi adevărată, deoarece sunt semne că cetatea a fost distrusă prin explozie. Astăzi din mindra cetate de odinioara se mai pastreze doar trei ziduri importante, cu toate ca se mai pot distinge si urme ale celorlalte sisteme defensive, conturul curtii interioare si citeva fragmente din santul de aparare. In momentul de fata se incearca conservarea ruinelor care au mai rezistat peste ani si se urmareste introducerea ei pe viitor in circuitul turistic.
http://epaminonda-epaminonda.blogspot.com/2014/07/lituania.html
Răspunsuri