Bocșa (în maghiară Boksánbánya, în germană Neuwerk) este un oraș din județul Caraș-Severin, Banat, România. Are o populație de aproximativ 17000 de locuitori. La Bocșa s-a prelucrat metalul în furnale înaintea înființării uzinelor STEG din Reșița. Orașul este format din trei cartiere, odinioară comune de sine stătătoare: Bocșa Română, Vasiova și Bocșa Montană. 

Perioada dintre cele două războaie mondiale a fost, poate, cea mai înfloritoare din istoria orașului Bocșa din județul Caraș-Severin. Muzica de salon și jazzul răsunau  pretutindeni pe străzi, iar datorită aerului curat localitatea a fost declarată stațiune climaterică de Ministerul Muncii, Sănătății și Ocrotirilor Sociale pe data de 25 iulie 1931. Ulterior deciziei luate, pe plan local s-au întâmplat doar lucruri bune, numărul vizitatorilor din țară și străinătate sporind extrem de mult economia locală. Un rol important l-a jucat atunci sanatoriul „Dr. Velicsek”, pus la dispoziţia bolnavilor cu afecțiuni psihice, anemie, inimă sau ficat. Sanatoriul avea peste 100 de camere, oferind o îngrijire specială celor internaţi. Nu era frecventat doar de cetăţeni români, ci şi de bolnavi din Austria, Cehoslovacia, Iugoslavia şi Ungaria.

Din comitetul de conducere a staţiunii climaterice Bocşa Montană făceau parte cei mai mulți dintre intelectualii localității, dar și primarul de vremea aceea, Vasile Perian. După cel de-al doilea război mondial, însă, staţiunea Bocşa Montană a dispărut. Cazul cel mai elocvent este cel al sanatoriului, transformat în Casă de Cultură. Locuitorii de astăzi își amintesc chiar și acum de celebra scenă și de grădina de vară care existau în zona fostului sanatoriu, dar și de terenul de fotbal, frumos amenajat, care astăzi este o ruină. Ansamblul ,,Velicsek” cuprindea şi alte clădiri, precum şi un teren cu parc de circa 3 hectare. Retrocedat foştilor proprietari, s-a pus problema dacă obiectivele istorice vor mai putea fi la fel de animate ca odinioară. În luna martie a anului 2015, însă, problemele legate de proprietate s-au reglementat, Primăria Bocșa intrând în posesia întregului complex. Executivul s-a mișcat relativ repede și a alocat, prin Consiliul Local, suma de 390000 de lei pentru reabilitarea completă a zonei, păstrând infrastructura culturală care s-a dezvoltat aici încă din secolul trecut. Pe lângă clădirea Casei de Cultură din fostul complex Sanatoriul “Dr.Velicsek” mai fac parte: Muzeul Constantin Lucaci și încă alte clădiri de patrimoniu cultural. Într-una din aceste clădiri administrația locală intenționează să amenajeze Muzeul Constantin Gruescu. Administrația are în plan să refacă tot ceea ce timpul și nepăsarea au distrus și să reînvie zona. (Sursa: NET - Oana Bejenariu - Express de Banat)

http://epaminonda-epaminonda.blogspot.ro/2014/09/monede-euro-de-colectie-belgia-2.html

 

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

Acest răspuns a fost șters.

Topics by Tags

Monthly Archives

-->