Templul Mare din Satu Mare este un lăcaș de cult evreiesc, din municipiul Satu Mare, localizat pe Str. Decebal nr. 6. El a fost construit între anii 1889 – 1892 în stil maur fiind cunoscut de către localnici cu numele - Sinagoga de pe strada Decebal (nr. 4 - 6). Ansamblul sinagogii din Satu Mare a fost inclus pe Lista monumentelor istorice din județul Satu Mare din anul 2015, fiind format din 2 obiective:  Sinagoga (Templul Mare) și Casa de rugăciune (Sinagoga Saare Tora). Prezența evreilor în orașul Satu Mare este atestată pentru prima dată în anul 1623, atunci când guvernatorul Transilvaniei, Gabriel Bethlen a permis stabilirea evreilor în Satu Mare.

În anul 1842 evreii au înființat oficial Comunitatea Evreilor din Satu Mare. În 1869 această comunitate s-a divizat în evrei ortodocși (conservatori), evrei neologi (liberali) și evrei status-quo ante (independenți). Comunitatea status-quo și-a construit propria sinagogă în perioada 1903-1905 și-au construit o sinagogă și în 1906 și-au înființat propriul cimitir. Această sinagogă a fost demolată în anul 1965 pe locul ridicându-se sediul Poliție Satu Mare. Pe timpul celui de-al doilea război mondial mulți dintre evreii sătmăreni au fost crunt persecutați, izolați și apoi deportați. După război, aproximativ 500 de evrei au revenit în oraș, lor adăugându-li-se și evrei din alte localități, astfel că în 1950 numărul lor a ajuns la 7500. Numărul lor a început să scadă după ce statul comunist a permis emigrarea evreilor în Israel. Ca urmare a acestui exod, la recensământul populației din 1992 doar 205 mai locuiau pe teritoriul județului Satu Mare, dintre care 52 de persoane locuiau în municipiul Satu Mare. Templul Mare a fost construit în perioada anilor 1889-1892 în stil maur, după planurile arhitectului maghiar Nándor Bach (1842-1905). El se asemănă ca proiect cu sinagogile din Oradea și Dej și are 846 de locuri, fiind dotat încă de la început cu o orgă. În anul 1927, lângă Templul Mare, a fost construită Sinagoga "Saare Tora", diferită ca stil de acesta. Astfel dacă templul este în stil maur, sinagoga (sau casa de rugăciune) este în stil baroc. Cele două clădiri situate una lângă cealaltă au funcționalități diferite: sinagoga este exclusiv o casă de rugăciune, pe când în Templu pot fi găzduite și alte activități culturale.În anul 2004 în curtea sinagogilor de pe strada Decebal a fost dezvelit Monumentul Holocaustului din Satu Mare. La 12 iunie 2005 pe zidul Sinagogii Mari a fost dezvelită o placă comemorativă pe care sunt trecute numele evreilor sătmăreni uciși în lagărele de exterminare de la Auscwitz-Birkenau, în anul 1944.

Templul Mare din Satu Mare este una din clădirile cele mai distinctive și originale din oraș. El este prevăzut cu turnuri și turnulețe fațetate și se remarcă prin monumentalitate. Este format din parter și etaj. Edificiul are o fațadă tripartită cu avancorp central pe care sunt marcate cele trei nave specifice unei mari sinagogi - nava centrală principală mai largă și navele laterale mai înguste. Pe lângă suprafeţele placate cu cărămidă, Sinagoga este caracterizată de marea diversitate a elementelor arhitectonice, ca pilaştrii puternici cu cinci laturi, de înălţime variabilă, încheindu-se deasupra cornişei cu urne decorative, respectiv brâurile şi golurile terminate semicircular, cu chenare decorative de tencuială şi flancate de pilaştrii cu capiteluri stilizate. Pe arcul nişei este o inscripţie în limba ebraică, respectiv decoraţii cu steaua lui David, deasupra dulapului sunt formele caracteristice Tablelor Legii, acestea fiind motive ornamentale specific evreieşti. De o parte şi alta a nişei, sunt amplasate strane, care odinioară erau rezervate conducătorilor comunităţii. Atmosfera orientală din interiorul templului se datorează picturii ornamentale generale, pe suprafaţa bolţii teşite sunt motive geometrice şi florale stilizate înconjurate de chenare pătrate sau romboidale, iar decoraţia pereţilor este compusă din tipare alternant colorate, reprezentând palmete. Importanţă deosebită în decoraţia interioară au vitraliile compuse din elemente geometrice colorate în alb-mat, albastru şi portocaliu, aplicate în golurile de diverse forme şi lustra impozantă, de factură orientală, ce atârnă deasupra bimei.

***

http://epaminonda-epaminonda.blogspot.com/2015/04/monede-euro-de-colectie-belgia-13.html

  

 

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Topics by Tags

Monthly Archives

-->