Clădirea veche a Spitalului din Negrești–Oaș a fost ridicată în anul 1956, ea amintind și astăzi de perioada comunistă, de la vopseaua de tip vechi, până la scaunele, dulapurile și faianța de pe pereți rămase din anii '50. Clădirea în care funcționează secțiile de gastroenterologie și nou-născuți dispune de saloane cu câte 5-6 paturi și grupuri sanitare comune. Toate reduc din confortul pacienților. Este nevoie de o renovare capitală a unității spitalicești, fiind necesari aproximativ 10 milioane de lei, pentru care s-a depus, încă din 2014, un proiect la Compania Națională de Investiții.

În schimb, clădirea mai nouă a spitalului, ridicată în 1996 și modernizată în ultimii 3 ani cu aproximativ 9 milioane de lei, are un aer occidental. Deși s-a investit mult în localul nou unii medici nu s-au lăsat convinși, așa că, deși renovate, mai multe cabinete nu sunt folosite. Deci la Negrești-Oaș există un spital care trăiește în două lumi diferite.Spitalul Orășenesc din Negrești-Oaş deservește o populație de aproximativ 60 de mii de oameni, pe o rază de 25 de kilometri.

Negrești-Oaș (în limba maghiară: Avasfelsőfalu) este un oraș de 11867 locuitori, din județul Satu Mare, compus din localitățile: Luna, Tur și Negrești-Oaș (reședința) situat la o distanță de aproximativ 50 de kilometri de orașele Satu Mare, Baia Mare și Sighetul Marmației. Prima atestare documentară a localității este din data de 17 noiembrie 1270. În anul 1952 localitatea devine reședința raionului Negrești-Oaș din regiunea Baia Mare, deci un centru administrativ cu o circă financiară, o judecătorie, o secție de partid, de miliție și o formațiune de pompieri. Din data de 31 decembrie 1964 localitatea a căpătat statutul de oraș. În acest oraș își are sediul Ansamblul folcloric Oașul, cel mai prestigios ansamblu al Țării Oașului și un renumit muzeu, denumit Muzeul Țării Oașului. Structura populației orașului pe etnii este următoarea: români – 77,99%, maghiari – 2,34%, romi – 1,56%, nedeclarată – 17,86% și restul – altă etnie. Din punct de vedere confesional populația orașului are următoarea structură: ortodocși – 58,61%, martorii lui Iehova – 10,21%, penticostali – 3,62%, romano catolici – 3%, greco catolici (uniți) – 2,78%, protestanți – 1,29%, fără religie – 19,07%, restul – alte religii.

***

http://epaminonda-epaminonda.blogspot.ro/2015/12/blog-post_9.html

 

 

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Topics by Tags

Monthly Archives

-->