Băile Felix este un sat în comuna Sânmartin din județul Bihor, situat cam la 10 kilometri depărtare spre sud de municipiul Oradea. Este cea mai mare stațiune balneară cu regim permanent din România, situându-se pe locul doi, după litoralul Mării Negre, în privința numărului locurilor de cazare din România. Facilitățile existente în această stațiune permit tratarea cu succes a reumatismului și afecțiunilor neurologice, ginecologice, iar bazele medicale dispun de instalații pentru metode ca electroterapia, hidroterapia, aerosoli, masaje, împachetări cu parafină și alte operațiuni specifice tratamentelor balneare. Stațiunea Băile Felix permite și efectuarea unui turism de relaxare.

Izvoarele termale au fost puse în valoare în secolul al XVIII-lea de călugărul Felix Helcher de la mănăstirea Klosterbruck din Moravia, administrator al mănăstirii din Sânmartin. Între anii 1711-1721 au fost organizate primele așezăminte pentru tratament, sub numele de „Baia lui Felix” (în maghiară Félixfürdő). Izvoarele termale au fost descoperite, după unii în jurul anului 1000, după alții, în jurul anului 1200, iar potrivit altor experți au fost descoperite abia pe la 1700. Singurul fapt nedisputat de istorici este apariția primelor clădiri în această stațiune: între anii 1711-1721.

Domeniul mănăstirii Sânmartin a fost naționalizat în anul 1948 de autoritățile comuniste. Pe terenurile naționalizate au fost construite mai multe baze de agrement, inclusiv una a Securității. Aceasta din urmă este revendicată de Ordinul Premonstatens. În data de 2 aprilie 2014 s-a dispus strămutarea dosarului de la Judecătoria Oradea la Judecătoria Giurgiu, unde se află în prezent. Alte cereri de retrocedare privind terenurile de la Băile Felix ale Ordinului Premonstratens se află pe rolul Înaltei Curți de Casația și Justiție.

Enumăr mai jos parte din atracțiile turistice ale stațunii:

  • Lacurile cu nuferi și lotuși, lacuri populate cu broaște țestoase si pești exotici.
  • Ștrandul cu apă termală Apollo (1900).
  • Aqua Park-ul acoperit din statiune
  • Rezervația Naturala "Pârâul Peța" din Băile 1 Mai, adaposteste 3 specii naturale protejate: Nymphaea Lotus Thermalis ’ (varietate unică în Europa, relicvă a erei terțiare), peștele „Roșioara lui Racoviță” (specie endemică, denumită după naturalistul român Emil Racoviță) și melcul Melanopsis Parreyssi (supraviețuitor al erei glaciare).
  • Ștrandul cu valuri din Băile 1 Mai (cel mai vechi din România- aprox. 107 ani)
  • Fenomenul carstic de pe Dealul Șomleului, Avenul de la Betfia sau Avenul “Hudra Bradii”. Acesta are o adâncime de 86 de metri, puțul său având o cădere aproape verticală de 54 metri).
  • Capela de la Haieu, o impresionantă biserică-sală de sorginte medievală (sec. XIV), în care se mai pot observa elemente arhitecturale romanice, cisterciene și gotice (restaurată în anul 1977);
  • clădirea Sanifarm, o fostă mănăstire aparținătoare ordinului călugăresc Sf. Vincențiu, frumoasă clădire de arhitectură barocă, construită în sec. al XVIII-lea. 
  • Biserica ortodoxă din Rontău (sec. XV)
  • Biserica ortodoxă din Haieu
  • Biserica romano-catolică din Haieu (Băile 1 Mai)
  • Biserica unită (greco-catolică) din Haieu (1906);
  • Biserica de lemn din Brusturi
  • Biserica Greco-Catolică din Băile Felix.
  • Excursii la Peștera Urșilor din Chișcău.

Izvoarele cu apă geo-termală cu temperaturi de 43–49°C au proprietăți curative certificate, fiind oligometalice, bicarbonatate, calcice și sodice, iar nămolurile au proprietăți sapropelice.Climatul cu ierni blânde și veri moderate favorizează existența unei păduri de foioase întinse, care confera stațiunii o atmosferă ideală în orice anotimp, făcându-l propice pentru relaxare și tratament, încât ploaia sau frigul iernii nu reprezintă nici un impediment pentru o baie cu apă geo-termală, în aer liber. După 1989, Baile Felix a intrat într-o dezvoltare mai rapidă iar în prezent în stațiune exista multe pensiuni si vile care au un confort deosebit și se situează la nivelul turismului internațional.

Daca vizitati statiunea Baile Felix, aveti ocazia sa va inscrieti la excursiile organizate la Pestera Ursilor din localitatea Chișcău. Pestera Ursilor este singura pestera din tara amenajata la standarde internationale si este unica prin densitatea fosilelor ursului de pestera. Pestera Ursilor de la Chiscau nu inceteaza sa uimeasca atat turisti cat si oamenii de stiinta. Ca o recunoastere a calitatilor terapeutice la expoziţia mondială de la Paris, din 1896, apelor din această staţiune li s-a acordat medalia de Aur şi diploma de onoare. Din 1995 până în prezent cea mai mare pondere în baza tehnico-materială a staţiunii Băile Felix o deţine S.C. Turism Felix S.A. Pentru timpul liber staţiunea dispune de piscine interioare şi exterioare, ştrand, teren de fotbal, de minigolf, magazine alimentare, farmacie, bazar, banca, ATM, etc. Serile sunt condimentate cu petreceri cu specific românesc şi traditional, iar în sezonul estival piscinele sunt animate de aquazumba, aquafitness şi petreceri cu spumă şi Dj. Pădurea din jurul staţiunii este locul ideal pentru iubitorii de sport şi nu numai.

Printre activităţi menţionăm echitaţie, paintball, mountainbiking, trailrunning sau doar o simplă plimbare în natură. Ștrandul Apollo din stațiune este cel mai modern complex acvatic termal din vestul țării deschis toată durata anului și vă invită să descoperiți 10 bazine care fac deliciul turiștilor de pretutindeni: Aici există: piscina cu valuri, 4 piscine în aer liber cu apă termală, piscina în aer liber cu apă termală și paturi cu hidromasaj, piscina în aer liber cu apă termală și jocuri acvatice, 2 piscine speciale pentru copii, piscina interioară și 5 topogane. Alte facilități asigurate sunt: șezlonguri gratuit, zone de luat masa, baruri, cofetărie-patiserie, magazine, teren de volei, teren de fotbal, masaj, sauna finlandeză, manichiură-pedichiură, loc de joacă pentru copii, asistenţă medicală iar ca divertisment  în sezonul Aquagym, Zumba, ateliere de creativitate și concursuri pentru copii, campionate de volei și fotbal, petreceri cu spumă. Curele balneare propuse în cadrul bazei de tratament se adresează următoarelor afecţiuni:

  • afecţiuni reumatice degenerative (spondiloză, coxartorze, gonartroze, poliatroze)
  • afecţiuni reumatice inflamatorii (spondilită anchilozantă, poliartrită reumatoidă)
  • afecţiuni reumatice abarticulare (periartrită scapulo-humerală, tendinite, bursite)
  • afecţiuni posttraumatice
  • afecţiuni neurologice (discopatii, hernia de disc, pareze, paralizii)

În cadrul Salonului de Geriatrie al Hotelului Termal puteţi beneficia de oferte speciale la faimoasele tratamente cu produsele Gerovital de încetinire a procesului de îmbătrânire.Beneficiile acestor tratamente sunt următoarele:

  • Prevenirea îmbătrănirii premature
  • Încetinirea procesului de îmbătrânire
  • Creşterea imunităţii organismului
  • Creşterea capacităţilor fizice şi intelectuale, mai ales îmbunătăţirea memoriei, a simţurilor, a aspectului pielii
  • Reducerea stărilor depresive şi a anxietaţii
  • Prevenirea bolii Alzheimer şi a senilităţii
  • Creşterea tonusului muscular şi a mobilităţii articulare
  • Prevenirea şi tratarea aterosclerozei sistemice cu hipercolesterolemie

Pentru un efect maxim, terapia cu Gerovital se combinată cu fizioterapia, hidroterapia, masaj şi kinetoterapia. Aici, într-un microclimat unic în Europa datorită izvoarelor termale, cresc specii rare precum Nufărul alb (Nymphaea Alba), Lotusul Sacru (Nelumbo Nucifera), Nufărul termal (Nymphaea lotus var. Thermalis) și Chiparosul de Baltă (Taxodium distichum).
Nufărul alb (Nymphaea Alba) este o plantă erbacee, perenă, ocrotită prin lege, din familia nimfeaceelor (Nymphaeaceae), răspândită în Europa (inclusiv în România), Caucaz, Siberia, Asia Centrală. În România este o specie rară. Nufărul alb, cea mai cunoscută specie, preferă apele de adâncime relativ mică, de circa 30-150 centimetri. Frunzele sale verzi au o forma circulară caracteristică şi pot atinge diametrul de 30 centimetri. Nuferii sunt florile cu cele mai multe semnificații în mitologie, simbolizând: forța de creație, nemurirea, sănătatea, gloria sau liniștea sufletească. Înflorirea începe în prima decadă a lunii iunie.
Tot o specie de nufăr este și Lotusul Sacru (Nelumbo Nucifera) care are flori asemănătoare, dar se deosebește prin forma frunzei. Lotusul Sacru se înalță deasupra apei, în timp ce nufărul plutește pe ea. Tulpinile sunt lungi, conţin aer şi reuşesc să străbată nivelul apei pentru a-şi desface la suprafaţa ei frunzele ce stau răsucite ca sulurile de papirus. Frunzele sunt verzi, de formă circulară şi au diametrul de până la 60 cm. Florile cu diametrul de până la 20-25 cm se ridică la câţiva cm deasupra apei, sunt parfumate şi au culoarea roz sau alb. Ele se deschid dimineaţa şi se închid seara, iar după aproximativ 5 zile se scutură. Pe lângă proprietatea de a se menţine în permanenţă curat, cercetătorii din domeniul biologiei au descoperit recent că lotusul îşi reglează temperatura florilor, menţinând-o între 30°C - 35°C (86°F-95°F) atunci când cea a mediului scade către 10°C (50°F). O altă însuşire aparte a lotusului este longevitatea seminţelor şi puterea lor de germinare după lungi perioade de timp. Se pare că s-a obţinut germinarea unor seminţe de lotus găsite într-un lac secat din China, seminţe care au fost datate ca având vechimea de câteva sute de ani. Lotusul roz este cea mai renumită și prețuită floare dintre toate câte există, fiind asociată cu însuși Budda. Înflorirea are loc între Aprilie și Octombrie.

Nufărul termal (Nymphaea lotus var. Thermalis) este o specie de nufăr care trăiește doar în zona Băilor 1 Mai. Se consideră că această specie ar fi, probabil, un relict terțiar. Specia a fost descoperită în anul 1789 de botanistul P. Kitaibel, iar numele l-a primit ceva mai târziu, în 1908, când J. Tuzson îi dă această denumire deoarece se aseamănă cu nufărul de Nil. Datorită unicității ei (situl Lacul Pețea este singurul areal unde se întâlnește această specie), Nymphaea lotus var. Thermalis a fost declarată încă din 1931, monument al naturii, în urma demersurilor profesorului Alexandru Borza. Scăderea nivelului apei din Lacul Pețea a determinat acțiuni de salvare a nufărului termal, care s-au finalizat în 2015 cu mutarea primelor plante în Rezervația Naturală “Lacul cu Nuferi” din Băile Felix. Acestea s-au adaptat la noul mediu și se dorește popularea unui întreg bazin exclusiv cu acest frumos monument al naturii. Nufărul termal apare pe oglinda apei din aprilie până la sfârşitul lui octombrie. Florile de nufăr îşi desfac în amurg petalele alb-gălbui, iar dimineaţa, între orele 10-12, când temperatura apei urcă până la 34 de grade Celsius, florile se închid în aşteptarea serii.

Chiparosul de Baltă (Taxodium distichum) este o specie exotică, putând atinge 50 m în înălţime şi până la 4 m în diametru. Este originar din sud-estul Americii de Nord, unde are un areal destul de restrâns, în vecinătatea Golfului Mexic. În România, este cultivat prin parcuri şi grădini botanice (Cluj, Timişoara, Simeria, Bucureşti etc.). Este adaptat la climate oceanice, calde şi umede, în Europa suportând climatele mai reci şi mai uscate. Nu rezistă la geruri puternice şi secete prelungite, iar faţă de sol manifestă o mare putere de adaptare (pneumatofori în mlaştini). Este cel mai longeviv arbore, poate ajunge și până la 6000 de ani. Înfloreşte în aprilie.

Sânmartin, în limba maghiară Váradszentmárton, este o comună din județul Bihor care include și satele: Băile Felix, Betfia, Cihei, Cordău, Haieu și Rontău. La recensământul din anul 2011 comuna număra 9572 de locuitori, în creștere față de recensământul anterior (anul 2002 – 7924 de locuitori), dintre care: români – 80,15%, maghiari – 3,65%, romi – 7,19% și restul – necunoscută sau altă etnie. Componența confesională a comunei Sânmartin, astăzi se prezintă aproximativ astfel: ortodocși – 69,05%, romano catolici – 2,27%, reformați – 1,82%, greco catolici – 1,47%, baptiști – 4,37% și restul – nedeclarată sau altă religie.

http://epaminonda-epaminonda.blogspot.com/2014/08/ardooie-belgia.html

 

 

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

Acest răspuns a fost șters.

Topics by Tags

Monthly Archives

-->