Poiana Țapului este o localitate de 2500 locuitori, componentă a orașului Bușteni din județul Prahova, situat pe Valea Prahovei la sud de Bușteni.

Satul Poiana Țapului s-a format în jurul anului 1830 în prelungirea satului (pe atunci) Bușteni, și a făcut parte, împreună cu acesta, și cu Predealul, din comuna Sinaia.

La 7 mai 1885, Sinaia a devenit comună de sine stătătoare, iar Poiana Țapului a trecut la comuna Predeal.Comuna Bușteni, formată din Bușteni și Poiana Țapului, s-a înființat la 1 iulie 1908, datorită creșterii economice și demografice a așezărilor din zonă.

În perioada interbelică, Poiana Țapului era o comună separată, având arondate satul Poiana Țapului și cătunele Jepii Mari, Jepii Mici, Cumpătu, Piatra Arsă, Valea Babei și Zamura, cu 634 de locuitori, în plasa Peleș din județul Prahova. În anul 1950, comuna a fost desființată și trecută la orașul Bușteni.

***

Bușteni este un oraș-stațiune din județul Prahova, care include și localitatea Poiana Țapului. Orașul este situat pe Valea Prahovei, la poalele Munților Bucegi, la o depărtare de 135 kilometri de București.

Satul se întinde pe circa 7 km de-a lungul văii Prahovei, între „Vadul Cerbului” și tunelul săpat în pintenul muntelui „Muchia Lungă”. Altitudinea medie a orașului Bușteni este de 850 metri. Este una din cele mai populare stațiuni de munte, oferind panorame spectaculoase, o mulțime de oportunități și activități de vacanță, de la schi la excursii montane.

Orașul se află în extremitatea nord-vestică a județului, la limita cu județele Brașov și Dâmbovița, fiind străbătut de șoseaua națională DN1, care leagă Ploieștiul de Brășov. Prin oraș trece și calea ferată Ploiești – Brașov, pe care este deservit de stațiile Bușteni și Poiana Țapului.

La recensământul populației din anul 2011 orașul număra 8894 locuitori, în scădere față de recensământul anterior (anul 2002 – 10463 locuitori), dintre care: români – 94,33% și restul – necunoscută sau altă etnie. Componența confesională a orașului prahovean Bușteni astăzi se prezintă aproximativ astfel: ortodocși – 93,22% și restul – nedeclarată sau altă religie.

În orașul Bușteni se află Crucea comemorativă a eroilor români din primul război mondial (1926–1928), aflată pe vârful Caraiman, monument istoric memorial sau funerar de interes național. În fața gării se află statuia caporalului Constantin Mușat „Ultima grenadă” (1928), monument de for public de interes național. Tot de interes național sunt și Casa-muzeu Cezar Petrescu (1914 -1918) și Castelul Canatcuzino (1910), ansamblu alcătuit din castelul propriu-zis și parc. În rest, alte opt obiective din oraș sunt incluse în lista monumentelor de interes județean. Șapte dintre ele sunt monumente de arhitectură: casa de cultură (1887, reconstruită în 1986; fostă școală și bibliotecă orășenească); casa Alexandru Popescu; Căminul Preoțesc; vila „Leonida” (începutul secolului al XX-lea); vila Borneanu (1910, astăzi grădiniță); vila Aura Buzescu (1920); și fabrica de hârtie (1880), ansamblu alcătuit din halele de producție (unele din 1880, astăzi ateliere mecanice, altele din 1920–1940, astăzi săli de sport), casele de serviciu din incinta fabricii (1920), anexele gospodărești (1900), blocurile muncitorești (1880) și colonia muncitorească (1900).

Al optulea obiectiv, clasificat ca monument memorial sau funerar, este casa esteticianului și filosofului Tudor Vianu (secolul al XIX-lea) aflată în localitatea Poiana Țapului. Aflați în această stațiune mai putem vizita: Cascada Urlătoarea, Babele, Sfinxul și Parcul național din Munții Bucegi precum și Biserica Domnească (construită în anul 1889, ctitorie a regelui Carol I și a reginei Elisabeta, se remarcă prin arhitectura deosebită, dotările interioare (icoanele din interior sunt originale fiind pictate Gheorghe Tăttărescu) și vechimea sa, dar și Mănăstirea Caraiman (mănăstire de călugări, amplasată într-un cadru mirific chiar la poalele muntelui Caraiman.

http://epaminonda-epaminonda.blogspot.com/2015/01/maldive.html

 

 

 

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

Acest răspuns a fost șters.

Topics by Tags

Monthly Archives

-->