Statuia Libertății este una din cele mai vechi statui din municipiul Ploiești, fiind declarată monument istoric. Înălțarea la Ploiești a unui monument care să simbolizeze lupta cetățenilor pentru cucerirea și exercitarea libertăților publice era o mai veche dorință, care a fost adusă în actualitate de gravele evenimente ce au avut loc cu ocazia alegerilor pentru corpurile legiuitoare din 1869, când, supuși la tot felul de intimidări și agresiuni fizice, alegătorii au votat cu Partidul Liberal și i-au învins la vot pe conservatorii ce încercau să-și prelungească cu orice preț guvernarea, inclusiv prin trimiterea trupelor de la București.

Anul următor au avut loc și tulburările antidinastice cunoscute ca Republica de la Ploiești. Dimitrie Brătianu și C.A.Rosetti au considerat că Ploieștiul trebuie recompensat cu acest monument, și au deschis o subscripție publică prin intermediul ziarului Românul.

Statuia a fost adusă în țară, din Franța, în anul 1876. Statuia este opera sculptorului  L. Quadry. Instalarea ei nu a început decât după Războiul de Independență al României, statuia fiind dezvelită la data de 11 iunie 1881, pe un soclu executat de arhitectul Toma N. Socolescu, în Piața Libertății. Turnată în bronz galvanizat, lucrarea are o înălțime de 3,5 metri. Ea o reprezintă pe zeița Minerva ca simbol al libertății, având atribute care sugerează că libertatea are uneori nevoie de luptă pentru a fi apărată, purtand in mana dreapta o sulita, iar in cea stanga un pergament pe care este scris ”Constitutiunea si legea electorala”. În fundamentul piedestalului s-a zidit un pergament, care a fost așezat în sticlă și în care se expune istoricul statuii, purtând o mulțime de semnături. De asemenea, s-au depus în structura piedestalului și mai multe monede românești. Statia era inconjurata cu un gard din fier forjat realizat la Scoala de Meserii (actualul sediu al ADPP, de la intersectia strazilor Gh. Doja si Valeni), iar in cele 4 colturi avea cate un felinar adus, evident, de la Paris. Monumentul a fost restaurat în 1903 și are o inscripție cu mesajul „Cetățenilor ploeșteni - Aperătorii libertăților publice - Romania recunoscătoare”.

Instalată inițial în piața centrală a orașului, statuia a fost mutată în 1934 într-o grădiniță din fața primăriei. Probabil in 1944 (pentru a fi ferita de bombardamente) sau in 1945-1946 (noua putere comunista nu agrea statuile care aminteau de libertate si drepturi cetatenesti), Statuia Libertatii a disparut din fata Primariei. Timp de aproape un deceniu nu se stie unde s-a aflat, dar in 1957 era amplasata in fata fostului Palat al Justiției, cu fata spre Calea Câmpinii. În timpul revoluției din anul 1989 populația s-a adunat în jurul statuii, și de atunci, în fiecare an, își comemorează acolo eroii. Începând cu luna mai a anului 2012, după ce a fost un an și jumătate în atelierele de restaurare, Statuia Libertății a fost relocată în Piața Eroilor, mai exact în sensul giratoriu din fața Catedralei Sfântul Ioan Botezătorul.

http://epaminonda-epaminonda.blogspot.com/2015/01/maldive.html

  

 

 

 

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

Acest răspuns a fost șters.

Topics by Tags

Monthly Archives

-->