Statuia din bronz a Reginei Maria a fost realizată de sculptorul ceh Mihai Cara și a fost amplasată în faţa teatrului orădean în anul 1921, fiind dezvelită în prezenţa reginei. Ea fost punctul de atracție al pieței centrale orădene, aproape 20 de ani, deoarece în anul 1940 a fost dată jos de pe soclu de autorităţile române şi dusă la Beiuş împreună cu Statuia Ecvestră a Regelui Ferdinand. În anii tulburi de după război statuile au dispărut. Se pare că au fost topite în anul 1948 de autorităţile comuniste venite la putere. Odată cu dezvelirea statuii și piața centrală orădeană a primit numele Regina Maria. Alte denumiri ale pieței centrale orădene au fost: Bemer Ter (1888 - 1923), Piața Regina Maria (1923 - 1940), Horty Mikloș Ter (1940 - 1940), Piața Stalin (1944 - 1966), Piața Republicii (1966 - 1995) și Piața Ferdinand (1995 – prezent).

Redau mai jos câteva din impresiile Reginei Maria care a asistat la dezvelire: Am parcurs cu maşina străzile până la Piaţa Regina Maria şi la Teatrul Regina Maria, ovaţionaţi cu loialitate. Acolo era ridicată statuia de bronz, de o mărime impresionantă, acoperită cu un drapel. Mai întâi a avut loc o slujbă religioasă, oficiată de bătrânul Ciorogaru... După aceea, drapelul a căzut şi statuia a fost dezvelită în urale extraordinare... Am ascultat cu răbdare şapte discursuri, toate preamărindu-mi virtuţiile şi, dacă nu aş avea deja o părere bună despre mine, desigur că ar fi fost justificat să-mi formez una acum, după ce am ascultat tot ceea ce a avut de spus fiecare.... Fiecare discurs a fost foarte frumos, în felul lui, şi m-am simţit mândră că ei au putut găsi să spună atât de multe despre mine chiar în timpul vieţii mele! În general, virtuţile cuiva sunt descoperite abia după moarte. Statuia este frumoasă şi simplă, deşi puţin cam masivă. În timpul ceremoniei, câteva avioane au zburat pe deasupra capetelor noastre, aruncând exemplare dintr-un articol pe care-l scrisesem în această vară, un fel de chemare la unitate şi la muncă susţinută. După ce discursurile s-au terminat (din fericire), a urmat o lungă şi interesantă defilare a tuturor delegaţiilor de ţărani, apoi o paradă militară.”

În data de 12 octombrie 2012, exact pe același loc, s-a dezvelit o nouă statuie a Reginei Maria, regina cea mai iubită de către români, opera aparținînd sculptorului Dumitru Paina. Statuia ridicata cu sprijinul municipalitații oradene o infatiseaza pe regina Maria in picioare, tinand in mana un document si sigiliul regal. Monumentul inalt de 2,6 metri este realizat din bronz, a costat 187000 lei si este amplasat pe un soclu cu o inaltime de 2,5 metri, placat cu piatra de Bașchioi si decorat cu doua basoreliefuri. Postamentul are doua placi, tot din bronz, explicative, cu inscrisul "Maria Regina Romaniei, 1875-1938", respectiv cu stema Oradei alaturata textului "In amintirea vizitei in Oradea a MS Regele Romaniei Ferdinand si a Reginei Maria, la 23 mai 1919".
Se cuvine să arăt și câteva date biografice a celei care a fost Regina Maria. Majestatea Sa Maria, Regină a României, Principesă a Romaniei, Principesă de Edinburg și de Saxa Coburg și Gotha, născută Marie Alexandra Victoria, din Casa de Saxa – Coburg și Gotha (născută la data de 29 octombrie 1875 în localitatea Eastwell Park, ducatul Kent din Anglia şi decedată la data de 18 iulie 1938 în Sinaia), a fost mare prinesă a Marii Britanii şi Irlandei, consoarta regelui Ferdinand şi regină a României. A fost nepoata reginei Victoria a Marii Britanii.Este mama regelui Carol al II-lea al României. Viitoarea regină Maria a României s-a născut pe 3 octombrie 1875, fiind fiica ducelui de Edinburgh, Alfred, al doilea fiu al reginei Victoria (devenit după 1893 duce de Saxa-Coburg-Gotha), şi a marii ducese ruse Maria Alexandrovna. Maria, principesă de Edinburgh, s-a căsătorit cu Ferdinand, principele moştenitor al coroanei României, în decembrie 1892. A avut şase copii: Carol (1893 - 1953), Elisabeta (1894 - 1961), Mărioara (1899 - 1961), Nicolae (1903 - 1978), Ileana (1908 - 1991) şi Mircea (1913 - 1916). Personalitate puternică, femeie foarte frumoasă, extrem de iubită de armată, se pare că Maria a îndrăgit cu adevărat România. În al doilea război balcanic a îngrijit în lagărul de holerici de la Zimnicea bolnavii întorşi din Bulgaria. Se pare că a avut un rol important în luarea deciziei României din 1916 de a intra în război alături de Antantă.  Regina Maria a încetat din viaţă pe 18 iulie 1938, inima ei fiind depusă la Balcic iar trupul în gropniţa domnească de la Curtea de Argeş. „Înainte de a fi condusă de la Palatul Cotroceni pe ultimul ei drum, regina a fost salutată de militari cu baionetele înfipte în pământ şi cu patul armei în sus, gest unic pe care Armata nu l-a oferit niciodată unui alt om.”  

http://epaminonda-epaminonda.blogspot.ro/2014/08/ardooie-belgia.html

 

 

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

Acest răspuns a fost șters.

Topics by Tags

Monthly Archives

-->