Strada “Alexandru Lăpușneanu” din municipiul Iași, denumire veche Uliță Sârbească, este o stradă cvasi-pietonală din municipiul Iași, situată în centrul orașului și caracterizată printr-o densitate crescută de obiective și evenimente culturale. Este parte a perimetrului special de protecție „Centrul istoric și Curtea Domnească”, monument istoric de interes județean.
Principala atracție turistică situată pe această stradă este Casa Catargiu – azi sediu al Muzeului Unirii – proprietate, de-a lungul timpului, a a mai multor familii boierești (Costache Catargiu, Constantinică Palade, Mihalache Cantacuzino-Pașcanu) și reședință a lui Alexandru Ioan Cuza și a Regelui Ferdinand I. Strada începe în Piața Unirii (cu laterala nordică a Hotelului Traian și Hotelul Astoria) și se termină în Piața Mihai Eminescu (cu Palatul Telefoanelor și Corpul R al Universității Alexandru Ioan Cuza.
A fost și este o stradă pietonală ce unește centrul istoric de zona universitară și de relaxare din Copou. Strada era căutată pentru restaurantele, cafenelele, cofetăriile, grădinile de vară și berăriile sale. Este o stradă culturală, aici fiind situate diverse galerii de artă, muzee, cinematografe și tarabele buchiniștilor. În ultimii ani, aici se desfășoară festivaluri precum Noaptea Albă a Culturii, Festivalului Străzii Lăpușneanu sau Festivalul Umbrelelor.
La începutul secolului al XIX-lea, ulița Sârbească (denumirea de la acea vreme a străzii) făcea legătura intre ulița Goliei (actuala Stradă Cuza Vodă) și Podul Hagioaei (în prezent Bulevardul Independenței), trecând pe lângă biserica Mitocul Maicilor și unindu-se cu ulița Lipscanilor (strada Vasile Conta) în prelungire până la Biserica Sfântul Nicolae cel Sărac, înspre Copou.La mijlocul secolului al XIX-lea, ulița Sârbească a fost inclusă pe toată lungimea sa – prin Regulamentul Organic din 1832 – în proiectului numit Ulița Mare, alături de Podul Verde (Bulevardul Carol I de azi).
Prin resistematizare, lungimea străzii a fost redusă semnificativ (de la 602 metri în anul 1819), prin construcția piețelor Unirii și „Mihai Eminescu”. A fost denumită astfel în anul 1866, în onoarea lui Alexandru Lăpușneanu, cel care a mutat capitala Principatului Moldovei de la Suceava la Iași, în anul 1564. Enumăr câteva obiective arhitectonice situate pe această stradă: Casa Drossu, Muzeul Unirii, Casa Hălăceanu și Palatul Telefoanelor.
Mari personalități ale țării noastre au locuit o vreme pe această stradă:
- Alexandru Ioan Cuza (între 1859-1862) și Regele Ferdinand I (între 1916-1918) în Casa Catargiu/Palatul Cuza, actualul Muzeul al Unirii
- Hariclea Darcle (într-un apartament din Hotel d'Europe)
- Mihai Eminescu (în 1875, cu chirie în casa Madame Alexandre/Lepădatu)
- Alexandru D. Xenopol (în casa Valter)
- Miluță Gheorghiu (pe la 1930 în casa maiorului V.A. Vasiliu)
http://epaminonda-epaminonda.blogspot.ro/2017/01/pavia-italia.html
Răspunsuri