Uzina mecanică “Nicolina” Iași, denumirea alternativă “Nicolina” Iași a fost o companie producătoare de utilaje din România. Ea a fost înființată în anul 1892 sub numele Atelierele CFR “Frumoasa” Iași, având ca obiect de activitate reparații de locomotive cu abur și vagoane de marfă. Construirea la Iasi a unui puternic atelier de locomotive si vagoane reprezenta o echilibrare teritoriala a distributiei capacitatii de reparatie a materialului rulant. La 1 aprilie 1905 se terminase construirea pavilionului administrativ si zidul de imprejmuire lung de 2637 metri realizar din caramida aparenta, fabricata la Ciurea. In anii 1907 - 1912 s-au dat in folosinta alti 6188 metri pătrați de suprafata construita, pe care s-a ridicat hala moderna de cazangerie, turnatoria noua pentru fonta, castelul de apa, statia de aer comprimat inzestrata cu doua compresoare orizontale, alte doua ciocane mecanice cu abur, doua magazii de materiale, depozitul de combustibil, pompieria, dispensarul medical si sala de mese. In anul 1912 Atelierele Nicolina cuprindeau: Cladirea uzinei, cu doua hale - una ce continea cazanele cu abur si accesoriile lor, iar cealalta masinile motoare si dinamurile, cu tablourile de distributie. Mai existau 6 camere mici: un atelier pentru ajustarea pieselor necesare uzinei, doua magazii de piese si materiale, o clasa pentru cursurile predate ucenicilor, doua birouri. Sala cazanelor cuprindea: 3 cazane multitubulare tip Babcock & Wilcox; un economizor tip Green; rezervoare de purificat apa; o pompa orizontala Worthington Duplex; un rezervor de apa de 10 metri cubi; un bazin de beton de 50 metri cubi pentru colectarea apei din masinile de abur si a apei de racire a motoarelor diesel. In sala masinilor se aflau 2 motoare de abur de cate 100 cai putere si un motor diesel; un tablou de distributie cu aparatele de masura si control necesare, 2 survoltori si un pod rulant. In atelierul de fierarie se aflau 11 focuri de forja, un cuptor pentru foile de arcuri, un cuptor pentru incalzit fierul care trebuia sudat pe nicovala, 2 masini de forjat, un ferastrau pentru taiat fier cald, o presa hidraulica pentru probarea arcurilor, utilajul pentru lucrul pilelor, 4 ciocanele cu abur.

In atelierele de strungarie si ajustaj erau 66 de masini - unelte (strunguri, masini de rabotat si de mortezat, de frezat si de gaurit, de filetat si de tarodat, ferastraie, polizoare, foarfeci, poansoneze), la care se adaugau masinile si utilajele specifice ajustajul pieselor de locomotiva. Langa ajustaj se afla atelierul de scule si magazia de distributie a sculelor. Atelierul de rotarie si turnatoria de bronz erau instalate intr-o hala despartita in doua printr - un zid. In rotarie se aflau strunguri de roti, pentru fusurile de osie si pentru butoanele de manivela, strunguri pentru bandaje, etc. Atelierul de montaj era prevazut cu 27 de canale de lucru, asezate pe doua randuri si deservite de un car rulant. Deasupra fiecarui canal se afla o macara rulanta cu puterea de ridicare de 2500 kg, pentru demontarea si montarea pieselor grele ale locomotivelor. Cazangeria fusese construita la est de montaj, la o distanta de 100 m, pentru a putea fi dublata atunci cand ar fi fost cazul. In curtea Atelierelor se mai aflau: castelul de apa cu doua rezervoare, unul de 25 metri cubi si altul de 100 metri cubi; un rezervor de pacura de 200 metri cubi si altul de motorina de 23 metri cubi; o magazie de materiale si alta de uleiuri; o pompierie; o macara turnanta cu forta de ridicare de 5000 kg; un pod-bascul pentru repartizarea corecta a greutatii locomotivei; un pod - bascul pentru cantarirea vagoanelor si cladiri anexe: medicale, administrative si pentru paza. În anul 1912, unitatea adaugă la obiectul de activitate construirea de material rulant tip boghiuri CF și devine Atelierele CFR NicolinaIași.

Dupa razboi, Atelierele C.F.R.Frumoasa, profilate numai pe reparatii de locomotive, si-au extins mult aria. Incepand din anul 1921 printr-o noua organizare, dar fara investitii speciale ele au fost profilate si pe reparatii de vagoane marfa. Intrucat perimetrul atelierelor s-a extins patrunzand in inima cartierului Nicolina, ele au capatat denumirea de Atelierele C.F.R. Nicolina Iasi. In perioada anilor 1923 - 1927 s-au realizat investitii ce au echivalat cu cele din decursul anilor 1910 - 1916. S-a pus un accent pe inzestrarea cu noi motoare Diessel, s-au completat instalatiile si masinile de prelucrare cu 17 strunguri, masini de gaurit, morteze, raboteze, o masina de prelucrat biele cat si o masina de rectificat glisiere. Cel mai modern mecanism instalat a fost un strung american electric pentru strunjirea bandajelor. Incepand din octombrie 1940 prin crearea Ministerului Conducerii si al Statului Major Economic, intreaga activitate era subordonata intereselor militare. In primavara anului 1944, autoritatile administrative au hotarat evacuarea bunurilor. Conform instructiunilor Ministerului de Interne din 4 februarie si 23 martie 1944, utilajele de la Nicolina au fost demontate si transportate in Banat si Muntenia. La 20 ianuarie 1945 incepe reintoarcerea Atelierelor Nicolina de la Timisoara si refacerea lor in urma distrugerilor din timpul razboiului. În anul 1967 se hotărăște reprofilarea pentru fabricarea utilajelor de construcții și lucrări de drumuri, iar unitatea își schimbă numele în Uzina Mecanică Nicolina Iași, având în anul 2005 un număr de 3000 de angajați. Din anul 1991 societatea se numeste S.C. "Nicolina" S.A. si din 1994 incepe colaborarea cu firma italiana Marini S.p.A. prin introducerea in fabricatie a unor produse performante si cu firmele Siemens. In prezent, Nicolina SA si-a incetat complet activitatea.

http://epaminonda-epaminonda.blogspot.ro/2014/09/info-numis-mondo-63.html


Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Topics by Tags

Monthly Archives

-->