Vila Burileanu, denumire alternativă Vila Evelyn, a fost o frumoasă clădire a municipiului Turnu Severin, de altă dată, pe care astăzi o admirăm doar din poze. Această vilă, situată pe Bulevardul Carol, colț cu strada I.G.Bibicescu, vis-a-vis de Hotelul Parc, s-a năruit sub bombardamentul din lunile iunie-iulie 1944.
Pe terenurile pe care a existat această vilă s-a construit primul bloc din Turnu Severin, vis-a-vis de Monumentul Eroilor. Vila a aparținut lui Dimitrie Burileanu, finantist de seama al epocii antebelice, guvernator al Bancii Nationale a Romaniei in perioada 11 ianuarie 1927 - 9 martie 1931. Din cate se pare vila a fost un adevarat laborator cultural al Vechiului Regat, avand un salon literar in care isi petreceau timpul poeti români.
Dimitrie (Tilică) Burileanu s-a născut la 25 aprilie 1878 în Turnu-Severin. Provine dintr-o familie de boieri cunoscuţi în epocă. După ce face primele studii în ţară pleacă în Franţa unde îşi ia licenţa în drept şi titlul de diplomat al Înaltei Şcoli de Ştiinţe Politice din Paris. Intră în diplomaţie ca ataşat al Legaţiei Române la Londra (1902-1905), după care părăseşte cariera diplomatică şi se dedică politicii, ca membru al Partidului Naţional Liberal, fiind ales deputat începând din 1907. După 1918 părăseşte Partidul Naţional Liberal şi optează pentru Partidul Poporului. În 1922 este numit director general în Ministerul Instrucţiunii Publice. Susţinut de către Octavian Goga la 1 ianuarie 1927 este numit guvernator al Băncii Naţionale a României, funcţie pe care o deţine până în 1931. În aprilie 1932 urmează pe Octavian Goga în nou înfiinţatul Partid Naţional Agrar şi apoi trece în Partidul Naţional Creştin. Timp de şase legislaturi la rând a fost deputat de Mehedinţi.
Este cunoscut şi sub numele de Tilică Burileanu, personalitate de o aleasă distincţie spirituală şi umană. Posedând o mare avere se spune că „era înzestrat de Dumnezeu cu un fizic frumos şi o splendidă barbă cum nu mai era a doua în Ţara Românească. Era admirat de cunoscuţi şi de necunoscuţi pentru frumuşeţea sa extraordinară care corespundea exact frumuseţii interioare”, zice Constantin Danciu. A fost un adevărat Mecena pentru mulţi studenţi nevoiaşi, ajutându-i să-şi facă studiile în ţară şi străinătate. Om cu o vastă cultură umanistă, a fost înconjurat cu mult respect de către numeroşi şi reprezentativi scriitori ai epocii, care au fost deseori primiţi în vila sa din Turnu-Severin. Multora le-a acordat sprijin financiar. Se spune că aici ar fi scris Ion Minulescu romanul „Casa cu geamuri portocalii”. Poetul Dimitrie Anghel i-a dedicat poezia „Cometa”, iar Ion Minulescu i-a închinat volumul „Romanţe pentru mai târziu”. Dimitrie Burileanu a sprijinit construcţia Filialei Mehedinţi a Băncii Naţionale. În 1950 a fost arestat şi condamnat politic. A încetat din viaţă la 25 septembrie 1954 în Închisoarea de la Sighet.
http://epaminonda-epaminonda.blogspot.ro/2015/01/auderghem-belgia.html
Răspunsuri