Imaginează-ți o casă de la sfârșitul secolului al XIX-lea, care a fost vizitată de oameni însemnați. O casă care a fost sursa de relaxare și încântare a unei împărătese. Un loc de unde frumusețea stilului arhitectural rococo se simte în fiecare detaliu.

Acum imaginează-ți că această casă există și poate fi admirată pe Valea Cernei, între abrupturi și păduri de pini. Mai mult, această clădire se numește Vila Elisabeta și este situată pe Strada Cerna la nr. 5 - 7. Este una dintre puținele construcții restaurate din stațiunea Băile Herculane, județul Caraș-Severin.

Acum vila aceasta strălucește cu plăcuța ei de patrimoniu din Lista Monumentelor Istorice și așteptă turiști. Vila Elisabeta a fost construită în anul 1875 de către administratorul staţiunii Băile Herculane, macedo-românul Carol Tatarczy, acesta fiind şi autorul construcţiei Teatrului şi a Hotelului Ştefaniei şi cel care a aprobat procesul de regularizare a râului Cerna. Pe una din cărțile poștale care reprezintă această vilă este trecut chiar “Vila Tatarczy”.

După naționalizarea din anul 1948 Vila Elisabeta a găzduit Biblioteca orășănească „Nicolae Stoica de Hațeg” și apoi Casa de Cultură a orașului. Istoria acestei vile este strâns legată de familia imperială, mai exact de împărăteasa Elisabeta “Sissi a Austriei” – soția împăratului austro-ungar Franz Joseph - care a locuit aici în timpul vizitelor sale în celebra staţiune bănăţeană. În zilele însorite de primăvară ale anului 1887, împărăteasa Elisabeta (Sissi) a Imperiului Habsburgic a locuit o vreme în această vilă, îndrăgostindu-se puternic de frumusețile locului.

În timpul șederii sale la vila care îi poartă numele, împărăteasa o primește în vizită pe regina Elisabeta I a României, cunoscută sub pseudonimul literar de Carmen Sylva, nimeni alta decât soția regelui Carol I al României.

Prezența împărătesei Sissi la Băile Herculane este susținută de certificatul de botez al fiicei unui cioban de pe aici, pe nume Veta.  Copilul a fost botezat de însăși prințesa Sissi. Împărăteasa i-a lăsat în dar tatălui fetei un inel cu piatră de rubin, care a rămas ca moștenire în familia acestuia.

http://epaminonda-epaminonda.blogspot.ro/2014/09/monede-euro-de-colectie-belgia-2.html

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

Acest răspuns a fost șters.

Topics by Tags

Monthly Archives

-->