Vulcanii noroioși sunt niște formațiuni create de gazele naturale provenind de la peste 3000 de metri adâncime, care trec printr-un sol argilos, în combinație cu apa din pânza freatică.
Gazele împing spre suprafață apa amestecată cu argilă. Nămolul format de acestea iese la suprafață în stare răcită și, în acele locuri, se usucă în contact cu aerul, formând niște structuri conice asemănătoare unor vulcani.
Vulcanii Noroioși din județul Buzău sunt o arie protejată (rezervație naturală de tip geologic, faunistic și floristic) ce se întinde pe aproximativ 30 ha între localitățile buzoiene Scorțoasa și Berca și este formată din 4 zone: La Fierbători, Pâclele Mari, Pâclele Mici și Beciu.
În preajma vulcanilor noroioși, solul este sulfuros și sărăturos, nepropice vegetației obișnuite. Totuși, anumite specii de plante special adaptate, cum ar fi “Nitraria schoberi” și “Obione verrucifera” găsesc aici un mediu de viață propice.
Vulcanii Noroioși de la Pâclele Mari se găsesc la altitudinea de 322 metri și se întind pe 4 hectare, pe teritoriul administrativ al comunei Scorțoasa, în apropierea drumului județean DJ108 care leagă satul Policiori de Pâclele. Aria naturală adăpostește un habitat natural de interes comunitar de tip: Pajiști și mlaștini sărăturate panonice și ponto-sarmatice.
Vulcanii Noroioși de la Pâclele Mici sunt situați la altitudinea de 341 metri și se întind pe 16,5 hecatre fiind situați pe raza comunei buzoiene Berca.
***
http://epaminonda-epaminonda.blogspot.com/2015/10/bavikhove-olanda.html
Răspunsuri