Biserica romano-catolică "Sf. Ecaterina" din comuna Ditrău, în limba maghiară – Ditro, județul Harghita, a fost construită între anii 1546 – 1557 și are statut de monument istoric. Lăcașul de cult mai este cunoscut și sub numele Biserica romano-catolică veche (biserica Ecaterina sau biserica mică) se află în centrul localității și are ca patroană pe Sfânta Ecaterina de Alexandria.
Edificiul a fost construită inițial ca o biserică-cetate, porțiuni din zidul de apărare putând fi observate și astăzi. Potrivit istoricului Károly Benkő, parohia catolică din Ditrău a existat încă dinainte de anul 1500. În timpul Reformei protestante, biserica din localitate a fost subordonată comunității catolice din comuna harghiteană Lăzarea, recăpătându-și autonomia în anul 1711. Marea fereastră gotică din peretele sudic a fost ulterior astupată. Ușa de intrare conține elemente sculptate din ușa gotică originală, iar turnul bisericii e înalt de 35 metri.
Biserica a căzut victima flăcărilor de mai multe ori, ultima dată în anul 1714. Interiorul are ornamente în stil baroc, inclusiv inscriptiile latinești: Ecclesia haec aedificate ab anno 1756 ad an. 1757 și Gens Hungara, quid trepidas... Tabloul votiv, care este datat din anul 1600 este, probabil, din altarul original al primei biserici. Biserica a fost renovată de mai multe ori, prima oară în 1658, apoi în 1712, apoi la începutul secolului al XX-lea și în ultima dată în anul 1996.
Dacă îți place subiectul te invit să vezi, să citești și să comentezi articolul de blog;
http://epaminonda-epaminonda.blogspot.ro/2015/07/ro-m-on-80.html
ÎȚI MULȚUMESC!
Răspunsuri