12741694056?profile=RESIZE_584x

Biserica “Sfinții Apostoli Petru și Pavel” este un lăcaș de cult ortodoox situat în orașul Balș, județul Olt, pe malul stâng al râului Olteț. Construcția ei a început în septembrie 1915, dar lucrările au fost întrerupte în toamna anului 1916, când orașul a fost ocupat de forțele germane, în timpul primului război mondial. Lucrările au continuat în 1922, iar biserica a fost deschisă oficial pentru public, în decembrie 1926. Biserica a supraviețuit celor două războaie mondiale și cutremurului din 1977, având reparații pe parcursul întregului secol al 20-lea. Pentru a păstra această Biserică istorică caldă pentru mulțime, conservând in același timp caracteristicile sale de patrimoniu, podeaua avea nevoie de renovare. Deoarece încălzirea convectiva punea în pericol artefactele și caracteristicile Bisericii, s-a luat decizia de a utiliza încălzirea electrică prin pardoseală, care poate asigura confortul necesar la temperatură scăzută, în timp ce aceasta nu are un impact asupra artefactelor și caracteristicilor. Cu o temperatură scăzută de suprafață, avantajul principal al unui sistem electric de încălzire prin pardoseală într-o biserică, este aceea că, căldura este asigurată în mod uniform pe o arie largă, care să permită o temperatură ambiantă de aproximativ 18 °C menținută până la doi metri deasupra podelei și emanate direct sub adunare. Acest lucru înseamnă că vizitatorii percep cu ușurință confortul termic.

12741693899?profile=RESIZE_400x

Podeaua existentă a fost îndepărtată și a fost nivelată cu o șapă, pentru a permite plăcilor termoizolante acoperite cu ciment să reducă pierderile de căldură prin șapă. Au fost instalate covorașe încălzitoare electrice, peste care s-a instalat podeaua finală din granit. Sistemul de încălzire este controlat cu termostate 4iE WiFi, oferind un control ușor în timp real al sistemului de încălzire prin internet, atunci când este necesar. Situată în centrul orașului, pe malul stâng al râului Olteț, lângă Pod, biserica aceasta a fost zidită „din temelie și înzestrată” de către Petre D. Roșca (zis Lupu) și soția sa, Teodora.

12741694282?profile=RESIZE_400x

La 21 februarie 1922, încetând din viață ctitorul Petre D. Roșca, lucrarea de săvârșire a sfântului locaș a fost dusă la îndeplinire de către executorii săi testamentari: Mihalache M. Roșca și Constantin Stănescu. În ziua de 14 noiembrie 1925, „sub domnia Ms. Regelui Ferdinand I”, biserica a fost sfințită de către Preasfințitul Episcop Vartolomeu al Râmnicului Noului Severin, după cum arată textul Pisaniei. Tot din Pisanie aflăm că, alături de ctitorii Petre și Teodora Roșca, s-au mai ostenit la ridicarea sfântului locaș și: „Ioniță Opran, Ilie Opran, Mihai Opran, Băla Vlad Pătru, frații fondatoarei; Ioana Păun Rusu, Mitrache D. Roșca, Matei D. Roșca, și Mihalache D. Roșca - frații fondatorului, cu tot neamul lor. Biserica este construită în stil bizantin, în formă de cruce, cu trei turle octogonale: una mare, situată deasupra naosului, iar alte două, mai mici, pe partea din față. La intrare, biserica are opt coloane de piatră, cu capiteluri sculptate, în care se întâlnesc elemente ionice și corintice. Zidăria este din piatră cioplită și cărămidă, după proiectul arhitectului francez Capetty. Pictura a fost executată în ulei, în stil neo-bizantin, de către renumitul pictor Gheorghe Belizarie. Busturile din bronz al ctitorilor din pridvorul bisericii, executate în anul 1910, constituie opera marelui sculptor, de origine germană, Frederick Storck.

12741694875?profile=RESIZE_400x

Dacă îți place subiectul te invit să vezi, să citești și să comentezi articolul de blog;

http://epaminonda-epaminonda.blogspot.ro/2014/10/principi-transilvaneni-cu-merite-in.html

ÎȚI MULȚUMESC!

 

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Topics by Tags

Monthly Archives

-->