10500112679?profile=RESIZE_400x

Bojdeuca lui Ion Creangă din municipiul Iași, este o casă din cartierul Țicău, Strada Ion Creangă, nr.8, cu statut de monument istoric, în care a locuit între anii 1872 și 1889 marele povestitor Ion Creangă. Pragul acestei case a fost trecut și de Mihai Eminescu, bun prieten al lui Creangă. Căsuța, având două camere dispuse de o parte și de alta a unui antreu, a devenit muzeu memorial la 15 aprilie 1918, ulterior fiind restaurat în mai multe rânduri. Bojdeuca lui Ion Creangă este prima casă memorială din România. Primul muzeograf care a prezentat Bojdeuca celor ce veneau să o viziteze a avut dreptul să locuiască în mica bucătărioară din stânga intrării, împreună cu soția, trei copii și bunica.

10500112901?profile=RESIZE_400x

Cel mai vizitat muzeu din Iasi, Bojdeuca „Ion Creanga”, se infatiseaza vizitatorilor din tara si strainatate nu ca o arhiva, ori ca o colectie de documente vechi, originale, ci ca o sinteza vie, ca o oglinda moderna a vietii si operei unui mare creator roman si a lumii romanesti si europene in care a trait Ion Creanga, contemporan cu noi. Bojdeuca „Ion Creangă” păstrează o parte din obiectele scriitorului, precum călimara de scris cu ștergătorul de penițe, sfeșnice, o cutie de epocă cu însemnul apartenenței pe ea, vase, tablouri, o icoană adusă din casa bunicului său, David Creangă, de la Pipirig, cărți și manuale de școală ale autorului, fotografii și altele, anual trecându-i pragul peste 50000 de vizitatori. În peste un secol de existență, Bojdeuca lui Ion Creangă a trecut prin mai multe restaurări și renovări. Prima acțiune a debutat în anul 1915 și s-a încheiat în 1918, când a fost inaugurată ca muzeu. În anul 1936 a avut loc o nouă restaurare și s-a construit o clădire în curtea Bojdeucii, necesară îngrijitorului care locuia în muzeu. În 1966 a avut loc o reprofilare a Bojdeucii care urmărea evocarea modului de viață și atmosfera în care crea scriitorul prin etalarea obiectelor originale, precum și o serie de reconstituiri de completare a interiorului și de întregire a ambianței.

10500113465?profile=RESIZE_400x

În primăvara anului 1968, înainte de aniversarea semicentenarului Bojdeucii, s-a desfășurat o nouă reparare și reorganizare. În urma cutremurului din 4 martie 1977, casa a rămas în picioare, dar a suferit multe stricăciuni, astfel că Bojdeuca a ieșit din circuit pentru câțiva ani. În 1984 au avut loc alte lucrări majore de renovare și consolidare, iar în anul 1985 muzeul a fost redeschis publicului. În acest context a apărut ideea construirii unui complex cultural-muzeal care s-a inaugurat la 11 iunie 1989. Chiar și în prezent se execută lucrări de renovare a bojdeucii. Bunicul lui Ion Creanga, Petre Ciubotariu, a construit casa in anii 1830-1831. Dupa patru ani, in 1835, acesta a daruit casa fiului sau Stefan, care in acelasi an s-a casatorit cu Smaranda Creanga, fiica lui David Creanga. Dupa moartea acestora, casa a fost mostenita de fiica lor cea mica, Ileana, care ulterior, neavand copii, a donat casa nepoatei sale, Sofia, fiica Mariei, o alta sora a lui Ion Creanga. In anul 1944, Sofia, a donat casa Asociatiei Invatatorilor din Romania. Doi dintre copiii Sofiei s-au ocupat in continuare de ingrijirea casei care a functionat neoficial ca si muzeu, pana in anul 1951.

10500113292?profile=RESIZE_400x

Dacă îți place subiectul te invit să vezi, să citești și să comentezi articolul de blog;

http://epaminonda-epaminonda.blogspot.com/2017/10/baumgarten-austria.html

ÎȚI MULȚUMESC!

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Topics by Tags

Monthly Archives

-->