Bulevardul Carol I din municipiul Drobeta Turnu-Severin este o veche și importantă, dacă nu cea mai importantă arteră rutieră și pietonală a orașului. Ea este orientată est – vest, fiind aproximativ paralelă cu fluviul Dunărea. A se vedea schema de mai jos. Capetele acestei artere rutiere sunt: la est – Piciorul Podului lui Traian și la vest – sensul giratoriu de la intersecția cu Bulevradul Tudor Vladimirescu.
Bulevardul a fost construit între anii 1907 – 1915 de către Consiliul Comunal al orașului, în semn de respect pentru regle Carol I al României, și pe marginea sa a plantat trei rînduri de castani. Comuniştii i-au schimbat denumirea în Bulevardul Republicii, iar după revoluţia din decembrie 1989 bulevardul şi-a recăpătat denumirea de Carol I. Regele Carol a fost un prieten statornic al orașului.
Principele Carol, însoţit de I.C. Brătianu, a sosit cu vaporul pe Dunăre şi a păşit, pentru prima oară (8 mai 1866), pe pământul Principatelor Române în portul Turnu Severin. “Punând piciorul pe acest pământ sacru, m-am şi făcut român”. Iubirea lui Carol faţă de severineni şi a severinenilor faţă de Carol a fost marcată şi de alte momente de referinţă.
Carol I a fost pentru Drobeta Turnu Severin, ca şi pentru întreaga ţară o personalitate cu totul specială. Viitorul rege a coborât aici pe pământ românesc şi el a socotit acest oraş ca pe o poartă de intrare în ţară. Regele Carol I nu a stat cu mâinile în sân, de fiecare dată atunci când a putut a ridicat câte ceva fie o instituţie, un drum, un oraş pentru ca el să aibă eternitate. Nu numai Turnu Severin ci şi alte oraşe ale ţării păstrează urmele acestea de neşters ale înţeleptei lui cârmuiri.
La 8 mai 1867, Carol I vine la Drobeta Turnu Severin şi împreună cu boierul Ioan St. Grecescu pune bazele proiectului bisericii din Turnu Severin. În 1869 şi-a petrecut fratele Leopold până la graniţă, prilej de a revedea Severinul şi de a pune o cărămidă la biserica ce se afla în contrucţie.
La 9 mai 1878, sub patronajul regelui Carol I al României, are loc deschiderea oficială a liniei de cale ferată Bucureşti-Piteşti-Craiova-Vârciorova (la vremea aceea localitate de graniţă, iar acum se află sub apele barajului de la Porţile de Fier I). În anul 1894 are loc la Şantierul Naval din Turnu Severin lansarea la apă a vasului „Principele Carol”, primul vas de pasageri construit în România.
Dacă îți place subiectul te invit să vezi, să citești și să comentezi articolul de blog;
http://epaminonda-epaminonda.blogspot.ro/2015/01/auderghem-belgia.html
ÎȚI MULȚUMESC!
Răspunsuri