11018639253?profile=RESIZE_400x

Bulevardul Independentei, denumire alternativă – Bulevardul Gheorghe Gheorghiu-Dej, știut de localnici ca – Bulevardul Castanilor, nu este unul dintre cele mai cunoscute simboluri ale orasului, dar cu siguranta este unul bine imprimat in constiinta colectiva ploiesteana. El unește piețele ploieștene Victorie (centru) cu 1 Decembrie 1918 (Gara de Sud). Principalul loc de promenada al vremurilor de demult, in ciuda unei reimprospatari cu iz eco, pare astazi la fel ca multe alte locuri istorice ale Ploiestilor sa isi fi pierdut farmecul de odinioara. Construirea Gării de Sud a pus autoritatile ploiestene in fata unei noi necesitati urbanistice: statia feroviara trebuia legata de centrul localitatii printr-o strada demna de statutul unuia dintre cele mai importante orase din tanara tara. Au existat mai multe grupuri care sustineau diferite variante de realizare a acestui deziderat. In anul 1871  primarul Ioan Philiu a constituit o comisie care avea sa decida traseul noii artere.

11018639483?profile=RESIZE_400x

Dupa indelungate discutii mai mult sau mai putin aprinse, in ianuarie 1872  membrii comisiei s-au urcat in podul Gării de Sud și au stabilit pe unde urma sa treaca bulevardul. Terenul era un camp neamenajat care avea avantajul ca nu necesita demolari, iar trasarea strazii se putea face cu un minim de exproprieri. Bulevardul urma sa porneasca din fata Gării de Sud si sa ajunga in centrul orasului in Piata de lemne (aflata aproximativ pe locul parcului cu statuia lui Nichita Stanescu), avand doua ronduri, denumite mai tarziu ”La Eliseu” (cel dinspre statia feroviara) si ”La Statuie” (cel dinspre nord).

11018640069?profile=RESIZE_400x

Lucrarile au mers destul de incet, din cauza lipsei banilor, a Razboiului de Independenta si a speculei imobiliare. Pana la finalizarea Bulevardului, de la gara se ajungea in centrul orasului folosindu-se Calea București (devenita apoi Regina Maria, iar in prezent strada Democratiei). Planul initial al autoritatilor era trasarea unui bulevard cu spatii verzi pe ambele parti, numai ca acest deziderat s-a realizat numai pana la rondul ”La Statuie”. Pentru ca si in epoca exista specula, unii oameni influenti au aflat mai devreme pe unde aveau sa treaca noua artera, asa ca fie si-au ridicat case, fie au cumparat mai mult teren pe care l-au vandut la suprapret sau au fost expropriati, primind compensatii financiare importante.

11018639697?profile=RESIZE_400x

Bulevardul Independentei a fost finalizat in timpul primarilor C. T. Grigorescu (1877-1883) si Radu Stanian (1883-1888). Initial, strada a fost pavata cu piatra cubica (care azi se mai vede cand apar gauri in stratul de asfalt!) si a fost unul din locurile principale ale modernizarii orasului. Pe marginea strazii s-au plantat castani, s-au montat felinare cu gaz, iar in 1897, la rondul dinspre centru a fost amplasat Monumentul Vanatorilor (cel care este acum la Gara de Sud. Bulevardul a fost unul dintre primele locuri publice, care au fost iluminate electric (la inceput se ilumina cu niste becuri suspendate deasupra mijlocului strazii). Poate datorita umbrei castanilor, Bulevardul a fost locul preferat de plimbare pentru ploieșteni (in special pentru indragostiti) sau pentru a lipsi de la ore, iar aici era cazul baietilor de la Liceul Petru si Pavel din capatul arterei. In perioada comunista, Bulevardul Independentei si-a schimbat denumirea in Bulevardul Gheorghe Gheorghiu – Dej si a devenit principalul loc de desfasurare al paradelor de 1 mai si 23 august.

11018639895?profile=RESIZE_400x

Lumea se aduna la Gara de Sud si parcurgea strada, trecand prin fata tribunei oficiale de la rondul ”La Statuie” (Monumentul Vanatorilor fusese mutat inca din perioada razboiului din locul original). Bulevardul Independentei era caracterizat la inceputul secolului al XX-lea  drept ”singura strada cu adevarat frumoasa”. Dupa mai mult de un veac de modernizari si asa-zis progres, sintagma ramane cat se poate de veridica. Câteva dintre instituțiile care își au sediul pe acest bulevard sunt: Colegiul Național Mihai Viteazu, Casa Căsătoriilor și Muzeul de Artă.

11018640855?profile=RESIZE_400x

Dacă îți place subiectul te invit să vezi, să citești și să comentezi articolul de blog de mai jos:

http://epaminonda-epaminonda.blogspot.com/2015/01/maldive.html

ÎȚI MULȚUMESC!     

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Topics by Tags

Monthly Archives

-->