10777178493?profile=RESIZE_400x

Casa Demetriu din municipiul Craiova este o veche și frumoasă clădire a orașului Băniei, ce a aparținut avocatului Demetru Demetriu. Conform unui plan de situație al orașului Craiova din anul 1914, una din străzile orașului se numea Emil Gârleanu, ca omagiu, după numele celui care a fost între anii 1911 – 1914 director al Teatrului Național din Craiova, stradă ce avea lățimea de 12 metri. Primul război și ocupația germană a întârziat dezvoltarea străzii, care va cunoaște însă o activitate edilitară febrilă în anii ’20, când se ridică casele Demetru Demetriu (al cărui plan de construcție este din 1922 – informație primită de la Mihai Murărețu), Schnirer-Lazăr (1924), Ilie Amărășteanu (1924) și Ioniță Pârvulescu (1922), iar casele Ioan Dianu și Aurel Eliescu se modifică, deschizându-se spre noua stradă. În amintitul plan al străzii din 1914, casele moștenitorilor Musceleanu din strada Justiției se învecinează la apus cu Aurel M. Eliescu, iar la răsărit cu Ioan N. Dianu. În spatele caselor Eliescu se află proprietatea lui I.N. Demetriu. Terenul din spatele fostelor case ale lui Mihalache Eliescu va intra în posesia soților Demetru și Florica Demetriu care vor apela la antrepenorul Pietro Adotti pentru ridicarea unei clădiri pe colțul format de intersecția străzii Emil Gârleanu cu strada Buzești, construcție ce se va evidenția prin amplasare, dar și prin cupola hexagonală cu cele șase laturi străpunse de ferestre mici, rotunde.

10777178893?profile=RESIZE_400x

În anul 1928 Florica și Demetru Demetriu fac un împrumut de 2500000 lei, garantând plata prin ipotecarea imobilului din strada Cuza Vodă nr.18. Domiciliul soților Demetriu este “în strada Cuza Vodă nr.18, fostă strada Justiției nr.32, colț cu strada Ulise Boldescu nr.2-4, fostă Emil Gârleanu nr.4, având și altă fațadă pe strada Buzești nr.7”. Formularea, un pic confuză, pare să indice că ambele clădiri de pe latura de apus a străzii Ulise Boldescu (fostă Emil Gârleanu) se aflau în posesia familiei Demetriu. Ce atrage atenția este profesia celor ce își ridicaseră case în această zonă. Constantin Mușceleanu, Mihalache Eliescu și fiul său Aurel Eliescu, Demetru Demetriu și Ioan Dianu erau cu toții avocați, prezența lor ca proprietari de case în această parte a orașului nefiind întâmplătoare, fiind situate în apropierea Palatului de Justiție.

10777179654?profile=RESIZE_400x

Constructorul Pietro Adotti s-a născut în anul 1872 în localitatea Artegna, Udine, din Italia și în anul 1894 a venit în România, stabilindu-se la Calafat, unde a locuit până în anul 1920, când s-a retras în Italia. A fost căsătorit cu Anna Clama, a vut trei fete, toate născute la Calafat: Genoveffa, Olga și Irene.

***

Dacă îți place subiectul te invit să vezi, să citești și să comentezi articolul de blog;

http://epaminonda-epaminonda.blogspot.ro/2014/09/arville-belgia.html

ÎȚI MULȚUMESC!

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Topics by Tags

Monthly Archives

-->